Indija pregovara s Rusijom o uvozu jeftinije pšenice

pixabay.com
Žitna polja, ilustracija Foto: Pixabay.com

Indija pregovara s Rusijom o uvozu jeftinije pšenice, potvrdila su Reutersu četiri izvora.

Uvoz bi, pojašnjava Hina, Indiji omogućio učinkovitije intervencije na tržištu i snižavanje cijena pšenice, koje su u srpnju potaknule inflaciju na najvišu razinu zadnjih 15 mjeseci.

“Vlada istražuje mogućnost uvoza putem privatne trgovine i dogovora između vlada. Odluka će biti oprezno donesena”, rekao je jedan od izvora za Reuters.

Indija godinama nije uvozila pšenicu kroz diplomatske sporazume. Zadnji puta je uvezla značajnu količinu 2017. godine, kada su privatni trgovci isporučili 5,3 milijuna metričkih tona.

Vladin plan uvoza ruske pšenice jedna je od mjera koje se razmatraju kako bi se snizile cijene ključnih roba poput goriva, žitarica i mahunarki, zajedno s programima za ublažavanje utjecaja inflacije na siromašno stanovništvo.

Izvori nisu željeli biti imenovani jer su pregovori privatni i do konačne bi odluke mogli proći tjedni. Prošlog je mjeseca Sanjeev Chopra, visoki službenik u saveznom ministarstvu za hranu, rekao je da nema prijedloga za uvoz pšenice iz Rusije.

Iako Indiji treba samo od tri do četiri milijuna metričkih tona pšenice da pokrije manjak, New Delhi bi mogao razmisliti o uvozu osam do devet milijuna tona iz Rusije kako bi imao daleko veći utjecaj na cijene.

Rusija je postala drugi po veličini indijski dobavljač roba, uglavnom zbog kupovine jeftinije nafte.

“Rusija je pokazala spremnost ponuditi popust u odnosu na prevladavajuće tržišne cijene. Nema ograničenja na izvoz prehrambenih proizvoda iz Rusije”, rekao je jedan dužnosnik.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari