Indija, najveći svjetski izvoznik riže, zabranjuje izvoz kako bi obuzdala poskupljenja

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Indija je u četvrtak zabranila izvoz više vrsta riže kako bi obuzdala poskupljenja na domaćem tržištu zbog smanjene opskrbe nakon monsunskih kiša.

Hina navodi da je od 20. srpnja zabranjen izvoz bijele i lomljene riže, uz izuzetak vrste basmati, objavilo je ministarstvo za hranu, dodavši da zabrana ne obuhvaća ni parboiled rižu.

“Kako bi osigurala odgovarajuću dostupnost bijele riže na indijskom tržištu, uz izuzetak sorte basmati, i ublažila rast cijena, indijska vlada izmijenila je izvoznu politiku”, istaknulo je ministarstvo.

Napominju da su maloprodajne cijene riže u Indiji u proteklih godinu dana porasle za 11,5 posto.

Indija čini više od 40 posto svjetskog izvoza riže, a u 2022. izvezla je oko 10 milijuna tona bijele i lomljene riže, kada se izuzme basmati sorta. Ukupno je izvezeno 22 milijuna tona riže.

Riža je glavna namirnica za više od tri milijarde ljudi, a njezine cijene na globalnim tržištima blizu su najviše razine u 11 godina. Čak 90 posto kulture, čiji uzgoj zahtijeva jako puno vode, proizvodi se u Aziji u kojoj vremenska pojava El Nino obično donosi manje padalina.

Zbog El Nina cijene riže iz Vijetnama, trećeg najvećeg svjetskog izvoznika, nakon Indije i Tajlanda, skočile su ovog tjedna na najvišu razinu u više od 10 godina.

Vijetnamska riža s pet posto loma prodavala se po cijeni od 515 do 525 dolara po metričkoj toni, najvišoj od 2011., a indijska po 421 do 428 dolara, najvišoj cijeni u nekih pet godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari