IEA: Članice imaju dovoljno zaliha za eventualnu intervenciju na naftnom tržištu

Pixabay.com
Naftna bušotina, Foto: Pixabay.com

Zalihe nafte članica Međunarodne agencije za energiju (IEA) trenutno su dovoljne za eventualne mjere stabilizacije tržišta, izjavio je dužnosnik IEA-e, dodavši i da trenutno nema potrebe za propisivanjem većih rezervi.

IEA je u prvoj polovini listopada objavila da je spremna intervenirati, ukaže li se potreba, kako bi osigurala opskrbu, naglasivši da sukob na Bliskom istoku donosi veliku neizvjesnost i mogao bi ugroziti isporuke nafte.

U listopadskom izvješću, IEA je u snizila prognozu rasta potražnje za naftom u idućoj godini, na 880.000 barela dnevno, zbog pogoršanih prilika u svjetskom gospodarstvu i poboljšane energetske efikasnosti koji će utjecati na potrošnju. Prethodno su očekivali rast za milijun barela dnevno.

Prošle godine je, piše Hina, 31 zemlja članica IEA-e plasirala na tržište ukupno 182,7 milijuna barela nafte iz strateških rezervi, kako bi osigurala opskrbu i zaustavila rast cijena koji su izazvali ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Moskvi. Početkom listopada na tržišta nafte negativno je utjecao sukob Hamasa i Izraela. Iran je pozvao da se Izraelu uvede naftni embargo ako napadi eskaliraju.

Trgovci su, u međuvremenu, u cijene nafte uračunali geopolitički rizik. 

“Mislim da trenutno ne moramo poduzimati mjere, poput otpuštanja zaliha, ali ćemo pratiti situaciju”, rekao je Keisuke Sadamori, direktor odjela za energetska tržišta i sigurnosti pri IEA-i.

Zalihe moraju, prema odredbi agencije, pokrivati najmanje 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza nafte i članice moraju biti spremne zajednički odgovoriti na ozbiljne poremećaje u opskrbi koji utječu na svjetsko tržište nafte. Trenutačno ukupne strateške rezerve članica IEA-e iznose oko 1,2 milijarde barela.

“Mislim da bi količina od 90 dana (prosječnog dnevnog) neto uvoza trebala biti dovoljna, u ovom trenutku. Takva razina potrebna je ne samo za poduzimanje odgovarajućih mjera već i za očuvanje određenog povjerenja u tržište”, rekao je Sadamori.

Neke zemlje ipak su odlučile popuniti zalihe. SAD tako namjerava u prosincu i siječnju kupiti šest milijuna barela sirove nafte za strateške rezerve.

Sadamori je ponovio i ocjenu IEA-e od prije dva tjedna da sukob na Bliskom istoku do sada nije izravno utjecao na fizičku opskrbu. “No, moramo budno pratiti kako će se situacija razvijati”, rekao je Reutersu na rubu naftne konferencije u Singapuru.

Dodao je i da je još prerano za ocjenu hoće li sankcije SAD-a prijevoznicima i osiguravateljima koji servisiraju izvoz ruskih barela skupljih od 60 dolara utjecati na isporuke iz Rusije. Smatra, istodobno, da će Kina i u bliskoj budućnosti biti pokretač rasta globalne potražnje za naftom, iako će on postupno slabiti zbog prijelaza na električna vozila i usporavanje gospodarskog rasta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari