Cijene nafte ispod 92 dolara

pixabay.com
Rafinerija nafte, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte na međunarodnim tržištima smanjene su i ispod su 92 dolara budući da su ulagače ohrabrili pojačani pokušaji diplomacije da spriječi širenje sukoba na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela jučer nakon podneva bila niža za 41 cent nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 91,75 dolara. Na američkom tržištu, prenosi Hina, barelom se trgovalo po 55 centi nižoj cijeni, od 87,73 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je izvijestila da je barel košarice nafte njezinih članica potkraj tjedna poskupio 2,09 dolara, na 95,72 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna fokusirali na intenziviranje diplomatskih napora da se spriječi daljnja eskalacija sukoba između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas.

Čelnici Europske unije planiraju ovaj tjedan pozvati na “humanitarnu stanku” u sukobu kako bi pomoć mogla stići do Palestinaca u Gazi, kojima bi tokom dana trebao stići i treći konvoj s hranom i vodom. Francuski i nizozemski čelnici spremaju se pak ovaj tjedan posjetiti Izrael.

Američki predsjednik Joe Biden bio je prošli tjedan u Izraelu, a u nedjelju je razgovarao sa čelnicima Kanade, Francuske, Britanije, Njemačke i Italije.

“Trgovce donekle umiruje izraelsko odgađanje planiranog kopnenog upada u sjevernu Gazu kako bi se omogućili pregovori o oslobađanju talaca, što otvara priliku za diplomaciju”, dodala je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Na tržištima strahuju. Prenosi Hina, da bi širenje sukoba poremetilo opskrbu s Bliskog istoka, ključnog proizvođača.

“Eskalacija osvete u regiji pojačat će trendove štetne za gospodarstvo, potencijalni rast cijena nafte raspirio bi inflaciju širom svijeta, središnje banke mogle bi ponovo krenuti sa zaoštavanjem monetarne politike i to bi zakočilo rast svjetske potražnje za naftom “, tumači Tamas Varga iz PVM-a.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari