Chevron kupio rivalsku tvrtku Hess za 53 milijarde dolara

Foto: A P/Pexels

Chevron je u ponedjeljak objavio kako je pristao kupiti rivalsku tvrtku Hess u još jednom ugovoru o konsolidaciji naftne industrije.

Ugovor vrijedan 53 milijarde dolara plus plaćanje Hessovog duga dat će Chevronu još veći pristup američkoj proizvodnji škriljevca u teksaškom Permskom bazenu, dijelu industrije u kojoj su godinama vodeći.

Hess također ima velike naftne resurse u Gvajani, za koje u Chevronu vjeruju da će pomoći u rastu njegove proizvodnje u sljedećem desetljeću.

“Ova kombinacija omogućuje Chevronu da ojača našu dugoročnu izvedbu i dodatno unaprijedi naš povlašteni portfelj dodavanjem imovine svjetske klase”, rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor Chevrona Mike Wirth za CNN.

Istaknuo je i da će se Chevron i Hess bez problema moći spojiti, s obzirom da dijele “slične vrijednosti i poslovne politike”, uključujući predanost “smanjenju ugljika”.

U Chevronu smatraju da će kupnja Hessa povećati slobodni novčani tok tvrtke, dajući im više gotovine na dugi rok za više otkupa dionica.

Dionice Chevrona skliznule su za tri posto nakon objave ove akvizicije.

Od početka prošle godine, odnosno neposredno prije velikog skoka cijena nafte nakon ruske invazije Ukrajine u punom opsegu, dionice Hessa porasle su 120, a Chevrona 42 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari