HUP povisio procjenu rasta BDP-a u ovoj godini na 3,5 posto

Hina
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Foto: Hina/Admir Buljubašić/veljača 2024. godine

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.

Uvećanu prognozu rasta objašnjavaju oporavkom ključnih vanjskotrgovinskih partnera, izrazito ekspanzivnom predizbornom fiskalnom politikom, robusnim tržištem rada te snažnijom inozemnom turističkom potražnjom.

Smatraju, naime, da snažnija turistička sezona, kao pokretač potrošnje, može dodatno ubrzati rast BDP-a.

S obzirom da u razdoblju od 2024. do 2028., navodi Hina, očekuju sporiji rast produktivnosti u odnosu na regiju, ključnima smatraju reforme pri čemu zagovaraju smanjenje poreznog klina na srednje i više plaće te parafiskalnih nameta, zamjenu dijela prihoda od poreza na rad porezima na prihod od turističkog najma kao i širenje porezne baze i jednostavniji porezni sustav.

Važnima smatraju i fleksibilizaciju tržišta rada, proizvoda i usluga, usklađivanje obrazovnih programa s potrebama na tržištu rada, restrukturiranje državne administracije i poduzeća, kao i olakšanje uvjeta poslovanja.

Prijetnju rastu vide i u nepovoljnim demografskim kretanjima i projekcijama o padu radne populacije za više od 100.000 u iduće četiri godine, zbog čega, kako navode, na rastu BDP-a od tri posto potreba za uvozom radne snage raste na 40-50 tisuća godišnje, sve do 2030.

Pozivaju na “pametniju aktivaciju” domaće radne snage i ciljanu imigraciju uz privlačenje visokokvalificirane radnike u sektorima gdje produktivnost realno brže raste u odnosu na EU prosjek poput ICT-a, turizma, graditeljstva, poljoprivrede i dijelova industrije.

Takvim mjerama je potrebu za stranim radnicima moguće ograničiti i na 25.000 godišnje, kažu poslodavci.

Što se tiče inflacije, ovoga ljeta očekuju njezin pad na ispod 2,5 posto, a u cijeloj 2024. prosječnu stopu inflacije od oko 3,5 posto, nakon 8,4 posto prošle godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari