HUP: Treba smanjiti porez na dohodak kod srednje visokih i visokih primanja

Konferencija „Dinamika tržišta rada Lekcije iz Irske i Hrvatske“, Foto: HUP PR

“Hrvatska u ovom trenutku bilježi više useljenih nego iseljenih, što je dokaz da je naše tržište konkurentno i da idemo u dobrom smjeru te da su Vladine politike bile pravilno usmjerene. Novi Zakon o strancima i s produljenje roka trajanja radnih dozvola za strane radnike olakšati će i poslodavcima i njihovim zaposlenicima organizaciju rada”, istaknuo je ministar rada Marin Piletić u sklopu konferencije “Dinamika tržišta rada: Lekcije iz Irske i Hrvatske”.

Konferencija, koju su organizirali Hrvatske udruga poslodavaca u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u fokus je stavila demografska pitanja nastojeći pronaći europske prakse i iskustva u osiguravanju kvalitetne i kvalificirane radne snage u cilju zadržavanje visokih stopa rasta hrvatske ekonomije.

Organizirana je u sklopu posjeta Nealea Richmonda, ministra u ministarstvu poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Republike Irske, zemlje koja je u posljednjih 20 godina privukla gotovo 1,3 milijuna stanovnika jačanjem gospodarstva i ponudom kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta.

Iskustvo iz Irske pokazuje da je za demografsku održivost ključna otvorenost tržišta i društva prema novim investicijama, tehnologijama i državljanima.

Irska je, istaknuto je na konferenciji, bila zemlja emigracije, ali je u posljednjih 20 godina počela privlačiti radnu snagu nudeći zaposlenja u sektorima visoke dodane vrijednosti.

“Naše društvo ovisi o kvalitetnim projektima, investicijama i radnim mjestima koja stvaraju nove vrijednosti i donose rast. Zato mi kao Vlada pokušavamo pomoći i ubrzavanju tog rasta i jako vodimo računa o tome da ne smetamo“, ključna je poruka ministra Richmonda koji je nekoliko puta istaknuo i da je Irska zemlja koja strance dočekuje otvorenih ruku.

“Zadatak koji stoji pred nama je zadržati naše visokokvalificirane radnike, ali i staviti Hrvatsku na kartu zemalja atraktivnih za visokokvalificirane radnike iz svih krajeva svijeta, kao i za investicije u sektore s visokom dodanom vrijednošću. HUP upozorava da treba smanjiti opterećenje porezom na dohodak upravo kod srednje visokih i visokih primanja, gdje je porezni klin i viši od 42,5 posto, kako bi osigurali brži i jači rast primanja, atraktivnost naših kompanija za domaću radnu snagu i za radnu snagu iz zemalja koje su nam konkurenti jer je to osnova za rast ekonomije i standarda cijelog društva“, poručila je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber.

Potpredsjednica Europske komisije, Dubravka Šuica, u izlaganju je istaknula da je pitanje demografije ključna tema u godina pred nama te pojasnila politike na kojima će se temeljiti strategija EK. Ista se, objasnila je, oslanja na četiri stupa: mlade obitelji, usklađivanje obrazovanja i potreba tržišta rada, starije ljude koji prerano napuštaju tržište rada te legalne migracije.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari