HUP-ICT odbacuje sudjelovanje u postupanjima koje spominje AZTN

Pixabay.com
Udruga HUP ICT odbacuje navode AZTN-a, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Udruga HUP-ICT odlučno odbacuje sudjelovanje u bilo kakvim postupanjima koje se spominju u povodu pokrenutog postupka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), komentirali su za Hinu iz udruge postupak koji je AZTN pokrenuo protiv telekoma HT, A1 i Telemach i te udruge.

“HUP-ICT će AZTN-u dostaviti sve potrebne informacije, kao i dokumentaciju kojom raspolaže, kojima će nedvojbeno dokazati da nije bilo nikakvog postupanja koje bi odstupalo od zadanih normi i svih standarda zakonitog postupanja”, poručuju iz udruge.

I sva tri telekoma koji su obuhvaćeni tim postupkom AZTN-a, pokrenutog krajem prošle godine komentirali su da to odbacuju, da posluju transparentno i po propisima i da nema bilo kakvog dogovora o usklađivanju cijena.

AZTN je naime objavio da je pokrenuo postupak protiv HT-a, A1 i Telemacha te udruge HUP-ICT-ja zbog “mogućeg zabranjenog dogovora o usklađivanju cijena uvođenjem indeksne klauzule”.

Naveli su i da je postupak pokrenut po službenoj dužnosti 28. prosinca 2023. “radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja”.

“Cilj postupka je utvrditi jesu li HT, A1 i Telemach uz sudjelovanje predstavnika HUP-ICT-a, razmjenom poslovno osjetljivih informacija o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena njihovih usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete njihova poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, smanjili ili ukinuli neizvjesnost u pogledu njihove buduće poslovne strategije i određivanja cijena njihovih usluga, odnosno ograničili međusobno tržišno natjecanje otkrivanjem ponašanja za koje su se odlučili ili koje namjeravaju provoditi na mjerodavnom tržištu i time sklopili zabranjeni horizontalni sporazum (kartel)”, piše u objavi te agencije.

S tim u vezi, iz AZTN-a dodaju da je potrebno utvrditi i je li HUP-ICT na sastancima Radne skupine za telekomunikacije, prešutnim odobravanjem razmjene poslovno osjetljivih informacija između HT-a, A1 Hrvatska i Telemacha Hrvatska, o namjeri uvođenja mogućnosti usklađivanja iznosa cijena njihovih usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) u opće i posebne uvjete poslovanja odnosno pretplatničke ugovore, bez javnog distanciranja od takve koordinacije ponašanja na tržištu navedenih poduzetnika, te svojim prijedlozima Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti HAKOMU-u, radi dopune Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga odredbom koja bi definirala mogućnost uvođenja indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja operatora elektroničkih komunikacija, pridonijela sklapanju zabranjenog horizontalnog sporazuma (kartela), čime bi postala sudionikom tog sporazuma.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari