HUP: Do ljeta očekujemo pad stope inflacije na tri posto

trgovina, prodavnica, supermarket
ilustracija, Photo by Franki Chamaki on Unsplash

Godišnja stopa inflacije u prosincu bilježi pad na 4,5 posto sa 4,7 posto u studenom, prvenstveno zahvaljujući snažnom usporavanju inflacije prehrambenih proizvoda (6,3 posto nakon 7,4 u studenom), komentirali su iz Hrvatske udruge poslodavaca u petak objavljenu prvu procjenu Državnog zavoda za statistiku.

Pad cijena hrane, navode, očekivan je nakon pada proizvođačkih cijena nekih poljoprivrednih sirovina i proizvoda u EU te smanjenja domaće proizvođačke cijene hrane.

Štoviše, značajnu ulogu igraju i pad cijena energenata te industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije.

Inflacija cijena industrijskih proizvoda kontinuirano usporava kroz cijelu prošlu godinu uslijed pada uvozne inflacije zbog nižih razina cijena energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu u odnosu na 2022., normaliziranih globalnih opskrbnih lanaca i nižih proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu.

Važno je primijetiti, ističu iz HUP-a, da je aktualna godišnja stopa inflacije cijena hrane, pića te duhana u Hrvatskoj (6,3 posto) u studenom tek blago iznad prosjeka euro područja (6,1 posto) budući da se i razlika u rastu cijena u EU i Hrvatskoj u zadnjih mjeseci smanjuje.

Bilježimo i povoljnije kretanje međunarodno usporedivog harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena, odnosno pad od 0,3 posto mjesečno nasuprot povećanju od 0,2 posto na razini euro područja, i to zbog snažnijeg pada cijena energenata te znatno manjeg rasta cijena usluga (0,1 prema 0,7 posto mjesečno).

Foto: Gear/Pixabay

Iako je godišnja stopa inflacije usluga vjerojatno dosegla vrhunac (6,3 posto nakon 6,9 u studenom), ubuduće će inflacija cijena usluga sporije padati.

I to je, pojašnjavaju, zato što se ekonomija i dalje suočava sa snažnim pritiscima na rast troškova u obliku snažnog povećanja plaća te ukupnih primanja (od devet, odnosno 15 posto u 2024.), kao i ubrzanom konvergencijom cijena usluga koje su i dalje u prosjeku niže za 30 posto u odnosu na prosjek eurozone.

Do ljeta ove godine očekujemo pad stope inflacije na razinu od oko tri posto uslijed slabljenja inflacije prehrambenih proizvoda, stabilizacije cijena nafte te ostalih energenata, kao i općenitog hlađenja agregatne potražnje najavljenog kroz snažan pad šestomjesečnih očekivanja prodajnih cijena u eurozoni.

Štoviše, tromjesečna cjenovna očekivanja domaćih trgovaca ostaju ispod onih u euro području nakon prethodno zabilježenog snažnog pada očekivanog kretanja zaliha.

Nakon prosječne stope inflacije od posto u ovoj godini, u 2024. očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od oko četiri posto. Ona će i dalje biti nešto viša od prosječne stope u euro području, i to s obzirom na spomenuti relativno snažniji rast cijena usluga.

Iako se inflacija smiruje to još uvijek ne znači da je potpuno obuzdana s obzirom na daljnji snažan realni rast plaća zaposlenih u 2024. ove godine od oko pet posto, što je naročito podržano 32-postotnim povećanjem mase plaća u javnom sektoru te kontinuiranim povećanjima primanja u uslužnim sektorima, zaključili su u HUP-u.

6 Odgovora

  1. Jedno je očekivati a drugo je što će se zapravo od toga iz realizirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari