HT ostvario veće ukupne prihode nego lani

pixabay.com
Hrvatski telekom, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatski telekom (HT) u trećem je tromjesečju ostvario dobit od 53,4 milijuna eura, što je više od 38,5 milijuna eura u istom lanjskom razdoblju, dok je na razini devet mjeseci dobit porasla na 120,4 milijuna eura, podaci su iz financijskog izvješća HT-a. 

HT je i u trećem tromjesečju i u devet mjeseci ove godine ostvario veće ukupne prihode nego lani – u tromjesečju su porasli na 282,4 milijuna eura s lanjskih 279,3 milijuna, što je pratio rast ukupnih rashoda, na 228,9 milijuna eura, s lanjskih 240,8 milijuna.

Podaci iz izvješća HT-a pokazuju i da su im za devet mjeseci ukupni prihodi iznosili 779,8 milijune eura, prenosi Hina, što je za više od 29 milijuna eura porast u odnosu na iste mjesece prošle godine, dok su ukupni rashodi također porasli, za oko 800 tisuća eura, te iznose 659,3 milijuna eura. Time je i dobit za devet mjeseci od 120,4 milijuna eura veća od lanjskih 91,9 milijuna eura.

Komnetirajući financijsko izvješće, iz HT-a, naglašavaju da je rast prihoda u devet mjeseci ove godine povezan s dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika, kao i s time, što su, unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, uspješno zadržali rast operativnih troškova na 4,4 posto u odnosu na prošlu godinu.

Predsjednik uprave HT-a Kostas Nebis ističe i da su zadržali dinamiku rasta s povećanjem prihoda, EBITDA-e nakon najmova i neto dobiti.

“Ostvareni rezultati odraz su čvrstih temelja, jasne strategije i predanosti HT-a kontinuiranom unapređenju poslovanja te osiguravanju najviše razine usluga. Zahvaljujući daleko najvećim ulaganjima na tržištu, više od 280 milijuna eura, dodatno smo učvrstili položaj vodeće mreže. Nastavili smo graditi 5G i optičke mreže te se približili našem cilju pokrivanja više od milijun kućanstava optičkom infrastrukturom” rekao je Nebis.

Hina
Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT / Foto: Hina

Ukupna ulaganja na tržištu iznosila su 281,3 milijuna eura ili 91,1 posto više nego prošle godine, u što su uključena i ulaganja u radiofrekvencijski (RF) spektar.

Ulaganjima u digitalizaciju i razvoj razvoj infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj su, kažu u HT-u, učvrstili svoj vodeći položaj i u fiksnoj i u mobilnoj mreži, za koju su ove godine osigurali i najveći udio u pojasevima na dražbi za RF spektar, dobili petu nagradu za najbržu mobilnu mrežu.

Uz to su i dodatno povećali već najveću optičku mrežu (FTTH) u Hrvatskoj za dodatnih 20,5 posto u odnosu na prošlu godinu, čime su bliže ostvarivanu plana da više od milijun kućanstava pokriju gigabitnim optičkim brzinama.

Iskon od 2024. zaseban brend unutar HT-a

Ističu i da su dodatno poboljšali korisničko iskustvo u segmentima privatnih i poslovnih korisnika, a jednom od važnijih strateških aktivnosti HT-a u promatranom razdoblju označuju odluku o pripajanju društva Iskon Internet d.d. (koji već posluje u sastavu HT-a) Hrvatskom Telekomu d.d., kao društvu preuzimatelju.

Predviđeno je da od siječnja 2024. Iskon nastavlja poslovati kao zaseban brend unutar HT-a, a taj strateški potez prati već najavljeno preuzimanje nazad tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje HT mreže od društva Ericsson Nikola Tesla Servisi. Obje promjene omogućit će pružanje boljih usluga korisnicima i postizanje veće učinkovitosti”, objasnili s iz HT-a.

Uprava očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu, napominjući da očekuju “srednje jednoznamenkasto povećanje prihoda i prilagođene EBITDA-e u odnosu na 2022.”, dok izgledi za kapitalna ulaganja, isključujući ovogodišnja ulaganja u spektar, i za regionalno širenje ostaju neizmijenjeni.

HT je objavio na Zagrebačkoj burzi i da je predsjednik Nadzornog odbora (NO) Jonathan Richard Talbot podnio ostavku na članstvo, te je na njegovo mjesto izabrana Elvira Gonzalez Sevilla, međunarodna stručnjakinja u području telekomunikacijskog inženjerstva i magistra poslovnog upravljanja, koja je u NO-u od svibnja ove godine.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari