Prehrambena industrija najjača je prerađivačka industrija u Hrvatskoj, koja zapošljava najviše radnika, ima najveći udjel u bruto dodanoj vrijednosti i ima najveći promet. Zbog multiplikativnog učinka na ostale djelatnosti, posebno na poljoprivredu i promet, ona ima strateško značenje za ukupni razvoj hrvatskog gospodarstva rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam, na konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane u Opatiji.
Naglasio je da se od ulaska u EU od danas fizički obujam proizvodnje u prehrambenoj industriji Hrvatske povećao više od 20 posto.
„Stvorili smo brendove koji mogu ravnopravno konkurirati na najzahtjevnijim tržištima EU, imamo mnogo zaštićenih tradicionalnih proizvoda a to je snažan doprinos enogastronomskoj i turističkoj ponudi“, rekao je Kovačević.
Hrvatski sustav sigurnosti hrane usklađen je s najvišim europskim standardima i dio je jedinstvenog sustava brzog uzbunjivanja (RASAFF), priopćeno je iz HGK, no u sljedećem razdoblju morat ćemo se intenzivnije pozabaviti problemom sive ekonomije.
“Vidjeli smo na primjeru afričke svinjske kuge potencijalni rizik za zdravlje potrošača, jer siva ekonomija ne donosi samo rizik nego i nanosi veliku štetu i nelojalnu konkurenciju proizvođačima u sustavu”, naglasio je Kovačević.
Glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da se prethodno naučeni temelji ne smiju zaboraviti ni zanemarivati, u cilju sigurnosti potrošača. U objavama o povlačenju ili opozivu hrane odgovornost je na svakom dioniku da prepozna rizik i opasnost te poduzme zakonom propisano, naveo je Mikulić.
„Potrebna je dodatna čvrsta suradnja subjekata koji poslovanju s hranom te tijela i pravovremenu komunikacija kako bi potrošači imali potpunu informaciju. Jedino tako možemo spriječiti potencijalnu anomaliju, a informacijama upravlja treća strana“, rekao je Mikulić.
Izvijestio je da je u 2023. godini provedeno 17 tisuća nadzora u subjektima koji posluju s hranom.
„To je nešto više nego 2022. zbog novih subjekata i povećanog broja prijava. Sanitarna inspekcija je obavila 8000 nadzora u 5000 subjekata prošle godine“, zaključio je Mikulić.
Pročitajte još:
Proizvodnja hrane, prehrambena industrija i poljoprivreda pred velikim izazovima, rečeno je na konferenciji. S jedne strane je tu zelena tranzicija i zahtjevi održivo poslovanja te što manjeg negativnog utjecaja na okoliš, a s druge problem gladi i pothranjenosti, prekomjernog rasta svjetskog stanovništva, posebno srednjeg sloja s većom kupovnom moći i sve većim zahtjevima za mesnim proteinima, zbog čega se stočarska proizvodnja mora povećavati.
Uspostaviti ravnotežu među tim proturječnostima se može samo inovacijama, novim proizvodima i novim tehnologijama, posebno na području IT tehnologija, a to mora biti ne samo imperativ za održanje konkurentnosti nego i ključni alat kojim će se rješavati ove izazove.
11 Odgovora
I bolje da bude
Drago mi je.
Zanimljivo
Odlično, još da je domaća hrana…
…a provodi se nikako
Top
Cini se zanimljivo.
Bravo
Ma daaaaj, kakva je ovo laž?
Divno
Je, ali na papiru