Od početka godine Inspektorat povukao sa tržišta 78 proizvoda

trgovina, prodavnica, supermarket
ilustracija, Photo by Franki Chamaki on Unsplash

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestuo je potrošače o opozivu proizvoda Trajna kobasica – Kulenova seka, (LOT 26092023SEKA), proizvedeno 26.09.2023. upotrijebiti do 26.03.2024., zbog utvrđene bakterije iz roda Salmonella spp. Proizvođač ove trajne kobasice su „Žumberački sinovi d.o.o.“, Šepečka 16, Trebovec.

Kako je priopćeno iz Inspektorata, proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

No, to svakako nije prvi slučaj pronalaska nedozvoljenih materija u prehrambenim proizvodima.

Tijekom ove godine različite neispravnosti u hrani otkrivene su u 78 proizvoda. Analizirajući javno dostupne obavijesti za potrošače tijekom listopada i studenog, koji su dostupni na službenoj stranici državnog inspektorata, bakterije, štetne tvari ili pogrešno deklarirane tvari, pronađene su u devet proizvoda – u tri slučaja, ubrajajući i današnji, utvrđeno je prisustvo bakterije Salmonella, dok je u jednom pronađena bakterija Listeria Monocytogenes.

U ostalih pet slučajeva radilo se višku sulfita i žive u proizvodima, o neadekvatnom ili pogrešnom deklariranju proizvoda, nenavođenju alergena i slično.

Ovakva vrsta kontrole, koja obuhvaća cijelu Europsku uniju, propisana je uredbama Europske unije, te je svaka članica dužna ovakve pojave javno prijaviti u sustav RASFF, koji je zarad sigurnosti hrane i potrošača uspostavljen još 2002. godine.

„Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje – Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF), je učinkovit alat službenih kontrola. Zbog svoje učinkovitosti i prometne razmjene informacija te pravovremenog poduzimanja mjera od strane nadležnih inspekcija, RASFF sustav je bitan faktor u zaštiti potrošača od rizika koji mogu štetno utjecati po njihovo zdravlje uslijed konzumacije nesigurne hrane kako na području Republike Hrvatske tako i Europske unije“, stoji u objavi na službenoj stranici Državnog inspektorata.

Pixabay.com
Jedna od 2.500 vrsti bakterije Salmonella, Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj je, od pristupanja u EU, Zakonom o hrani propisana i uspostava sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje – HR RASFF, a njegova organizacija, komunikacija i način upravljanja određena je Pravilnikom o sustavu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

„RASFF sustav se pokreće u slučaju utvrđene opasnosti vezane uz hranu, hranu za životinje i materijale koji dolaze u kontakt s hranom, a zasniva se na razmjeni informacija putem službenih obavijesti između Nacionalne kontakt točke (NKT) na nacionalnoj razini i Kontakt točke (KT) u koju su uključene veterinarska, sanitarna, poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija Državnog inspektorata te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu“, pojašnjeno je u Inspektoratu.
 
Ovakvo uspostavljen sustav omogućuje državama članicama Europske unije da koordiniranim djelovanjem budu brže i učinkovitije u slučaju kada hrana ili hrana za životinje predstavlja zdravstvenu ugrozu. 

Za sve proizvođače je izuzetno važno da prate objave i uredbe EU, jer se procenti i količine koje se smatraju štetnim mijenjaju, što je pokazao i slučaj neretvanskih mandarina, koje su nedavno povučene iz izvoza odnosno sa tržišta Srbije i Slovenije, jer su sadržale insekticid klorpirifos. Agronomi su pojasnili da je riječ o aktivnoj tvari koja je godinama, od 1970. do 2020. godine, bila u upotrebi kod različitih vrsta voća, povrća i ratarskih kultura, tako je bila dozvoljena i u mandarinama. Nakon ukidanja na razini cijelog EU-a, to sredstvo se više ne smije naći ni u tragovima.

Zajedničko za sve slučajeve jeste da su povučeni iz prodaje prije nego što su stigli do potrošača.

Osim jednog. Bočice vode Romerquelle.

Za kontingent koji je sanitarna inspekcija analizirala utvrđeno je da nije sadržavala nedozvoljena sredstva. Kao ni analizirani uzorci Coca Cole. Ipak su sa tržišta povučena u smislu predostrožnosti. Samo je u jednoj bočici, koju je analizirao Centar za forenziku iz Rijeke, pronađena lužnata tvar, za koju se smatra da bi mogla biti neka vrsta sredstva za pranje i/ili odmašivanje. Istraga je i dalje u toku. A ovaj slučaj je pokazao svima nama koliko je važna kontrola i sigurnost hrane te da smo, kada su nesigurni artikli u pitanju – glasniji od RASFF-a.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari