Rezultati vještačenja bočice iz Rijeke: Pronađeni ostaci sredstva za pranje i/ili odmašćivanje

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Centar za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ objavio je da se rezultati vještačenja tekućine iz čaše, koju je konzumirala osoba iz Rijeke, podudaraju u fizikalno-kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s okusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako lužnatim vodenim otopinama, vrijednosti pH=13,6.

Na temelju utvrđenog kemijskog sastava može se zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje i/ili odmašćivanje. Nadalje, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju, utvrđeno je da sadrže prozirne tekućine čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih vrsta napitaka“, stoji u priopćenju ovog Centra, prenosi HRT.

Ovo vještačenje je provedeno nakon što su uzorci dostavljeni Centru na temelju naloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.

„Vezano uz prvi prijavljeni događaj na području PU zagrebačke od 7. studenog, također je dovršeno vještačenje tekućine iz plastične boce bezalkoholnog pića te je utvrđeno kako tekućina iz bočice ima pH 2,59 koji je također uobičajen za ovu vrstu pića te u tekućini nisu detektirani spojevi koji bi bili neuobičajeni za ovu vrstu pića“, priopćeno je.

Državni inspektorat, odnosno sanitarna inspekcija je ranije objavila da je zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ispitni izvještaj o kontroli uzoraka Coca cola, orginal taste, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, 11/10/23 s rokom trajanja 11.04.2024.( LOT-a 11/10/23), Coca cola, original taste, pakirano u PET ambalažu, 2 l – 31.03.24.LZC 30.09.23. W07 te  Coca cola, zero, gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 2 l – 29.03.24.LZC 28.09.23. B40, koji su uzeti sa samoposlužnog aparata i iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Sva tri uzorka dostavljena na analizu, analizirana su na pH-vrijednost, metale i metaloide, aditive i perklorate.

Utvrđena pH-vrijednost nema sposobnost izazivanja učinka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u probavnom traktu, a ostali ispitani parametri sukladni su propisanim vrijednostima te se na temelju istih uzorak smatra zdravstveno ispravnim“, priopćeno je iz Inspektorata, tijekom prijepodnevnih sati.

Coca-Cola Austria pak izvijestila je tamošnje vlasti da njezina analiza punjenja mineralne vode u pogonima Römerquellea, provedena nakon slučajeva erozivnih ozljeda u Hrvatskoj, nije pokazala nikakve probleme.

Aromatizirana mineralna voda Römerquellea Emotion Blueberry Pomegranate u boci od 330 mililitara proizvedena je za hrvatsko tržište i nije dostupna u Austriji, naglasila je kompanija. Hina navodi i da su iz tvrtke poslali uzorke i neovisnom, akreditiranom laboratoriju radi daljnje provjere.

Ministarstvo zdravstva odvojeno je u srijedu provelo ispitivanja u proizvodnom pogonu u saveznoj zemlji Burgenland (Gradišće) kako bi potvrdile rezultate.

Iz Coca Cola Hrvatska nema novog priopćenja na rezultate Centra za forenzična ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Autori: Vedran Harča, Lejla Barić

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari