Prvi rezultati analiza pokazali da je sa sumnjivim pićima sve u redu

pixabay.com
Mineralna voda Romerquelle, Foto: Pixabay.com

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata RH zaprimila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, iz kojeg proizilazi da Ph-vrijednosti (kiselost, odnosno lužnatost vodenih otopina) odnosno analiza na metaloide, pesticide i aditive nisu veće od dozvoljenih.

Naime, prema izvješću, pH-vrijednost osvježavajućeg bezalkoholnog gaziranog pića prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l, najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG, koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci, kada promatramo pH vrijednost nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5, stoji u objavi Inspektorata na službenoj stranici.

„Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju. Rezultati analize na aditive i pesticide sukladni su s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi s maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi“, priopćeno je iz Inspektorata.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samoposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odmah po zaprimanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavijestiti javnost“, priopćeno je iz Inspektorata.

Iz Inspektorata napominju kako se slijedom novih zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere.

Stručnjaci napominju da je zasad riječ o nekompletnim analizama jer se osim kiselosti treba provjeriti i oksidacijsko djelovanje.

U Hrvatskoj je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 18 sumnjivih slučajeva mogućeg trovanja gaziranim pićima – u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Slunju i Varaždinu. Četiri su osobe hospitalizirane.

Željko Krznarić, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Zagreb, rekao je, kako prenosi hrt.hr, kako je jučerašnji dan prošao mirno.

“Javilo se 11 građana koji su navodili sumnju koju bi mogli povezati s ingestijom bezalkoholnog pića, no nijedan nije zahtijevao ozbiljniju obradu. Ukupno bi to u KBC-u bilo 18 ljudi koji su se javili, nijedan nije hospitaliziran. U prvom danu dvoje bolesnika je imalo blaže crvenilo u usnoj šupljini i jednjaku, ali su otpušteni kući”, kazao je Krznarić.

Autori: Lejla Barić, Vedran Harča

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari