Coca-Cola povlači seriju pića, prema usmenom nalogu Inspektorata

Pixabay.com
Mineralna voda, Foto: Pixabay.com

Coca-Cola je potvrdila danas da prema rješenju Državnog inspektorata privremeno povlači jednu seriju Coca-Cola Original Taste od pola litre u plastičnoj ambalaži te dvije ograničene serije Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara u staklenoj ambalaži.

„Prema usmenom rješenju Državnog inspektorata, privremeno povlačimo jednu seriju gaziranog pića Coca-Cola Original Taste od 500 ml u plastičnoj ambalaži, proizvedenog 11. listopada 2023. s rokom trajanja do 11. travnja 2024. godine, stoji u priopćenju iz kompanije Coca-Cola Hrvatska, koje je prenio HRT.

Iako, kako napominju, njihova interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, također su donijeli odluku o privremenom povlačenju dvije ograničene serije Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 ml u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage. Riječ je o serijama proizvedenim 27. svibnja 2023. s rokom trajanja do veljače 2024. i 22. lipnja 2023. s rokom trajanja do ožujka 2024. godine

„Nastavljamo surađivati s nadležnim tijelima i poduzimamo konkretne aktivnosti kako bismo zaštitili naše potrošače, stoji u priopćenju iz Coca-cole Hrvatska u kojem napominju da poduzimaju korake kako bi zaštitili javno zdravlje“, priopćeno je iz Coca-Cole.

Članice Fortenova grupe – Konzum, Velpro, Tisak i Roto Dinamic, u cilju zaštite zdravlja kupaca samoinicijativno i preventivno iz svoje maloprodajne i veleprodajne mreže povlače sva bezalkoholna pića proizvođača Coca-Cola.

„Ta privremena odluka Fortenova grupe vrijedit će sve dok od relevantnih institucija i proizvođača ne dobijemo službene informacije o sigurnosti proizvoda i upute o postupanju“, priopćili su iz Fortenova grupe.

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

I Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, prenosi hrt.hr, poziva ugostitelje da zaštite svoje goste i svoje poslovanje te da do zaprimanja više informacija i potvrda o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda maknu iz ponude sporna gazirana pića. Istu uputu je Hrvatska obrtnička komora izdala i putem internog komunikacijskog sustava obrtnicima ugostiteljima.

“S obzirom da ne raspolažemo službenim informacijama i uputama, a ne želimo imati nove slučajeve ugrožavanja zdravlja naših gostiju, predlažemo u potpunosti iz ponude maknuti potencijalno rizične proizvode i ostvariti pravo na povrat. Kao ugostitelji dužni smo zaštititi svoje goste, a kao Ceh dužni smo zaštititi svoje ugostitelje”, poručuje predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Franz Letica.

Podsjećamo, inspekcijsko postupanje je u tijeku te odmah po zaprimanju rezultata analiza sanitarna inspekcija poduzet će zakonom propisane mjere te će Državni inspektorat o istome obavijestiti javnost, stoji u priopćenju Inspektorata, koje je objavljeno na službenoj stranici.

„Ističemo kako u inspekcijskim nadzorima u prometu nije zatečena suspektna serija  Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama.  Slijedom zaprimljenih novih informacija tijekom jučerašnjeg dana o događanjima na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sanitarna inspekcija izuzela je jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samoposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine. Uzorci su na analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Također sanitarna inspekcija obavila je inspekcijski nadzor u trgovačkom društvu u Zagrebu. U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda“, priopćeno je iz Inspektorata.

Ministar zdravstva RH, Vili Beroš, tijekom prijepodneva je izjavio da su sve institucije angažirane.

„Institucije rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman na ove izazove. U svim slučajevima pravodobno je obaviještena policija, Državni inspektorat i DORH”, rekao je Beroš i naglasio da tek treba utvrditi jesu li svi slučajevi doista povezani s konzumacijom gaziranih pića.

Trenutno je zabilježeno šest slučajeva trovanja bezalkoholnim pićima.

Autori: Lejla Barić, Vedran Harča

12 Odgovora

    1. Uf, to je top kola. Još kad dodam dvije jušne žlice šećera u čašu skajare, vrh.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari