Potvrđeno još šest novih slučajeva trovanja, svi imaju lakše simptome

Foto: Chokniti Khongchum/Pexels

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je potvrdio kako je zabilježeno još šest novih slučajeva trovanja bezalhoholnim pićima.

Od toga ih se četvero nalazi u KBC Zagreb, jedna u Vinogradskoj bolnici te jedna u Varaždinu. Beroš je istaknuo i kako svi oni imaju lakše simptome i bit će otpušteni na kućno liječenje.

“Institucije rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman na ove izazove. U svim slučajevima pravodobno je obaviještena policija, Državni inspektorat i DORH”, rekao je Beroš i naglasio da tek treba utvrditi jesu li svi slučajevi doista povezani s konzumacijom gaziranih pića.

Komentirao je i činjenicu da su puno prije reakcije nadležnih javnost uznemirila upozorenja koja su se širile društvenim mrežama. One su, istaknuo je ministar, bile lažne i praćene lažnim fotografijama, a u javnost su puštene kako bi se širila panika.

Načelno je preporučio građanima da piju vodu iz vodovodne mreže, dok će eventualnu odluku o povlačenju nekih proizvoda donijeti Državni inspektorat po završetku analize.

Sanitarna inspekcija obavila je inspekcijski nadzor i u Rijeci i u Zagrebu. U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani sanitarna inspekcija je trgovačkom društvu privremeno zabranila stavljanje na tržište i povlačenje suspektnih proizvoda.

“Inspekcijsko postupanje je u tijeku te odmah po zaprimanju rezultata analiza sanitarna inspekcija poduzet će zakonom propisane mjere te će Državni inspektorat o istome obavijestiti javnost”, priopćili su iz Inspektorata.

Istovremeno, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Upute za postupanje u slučaju pojave tegoba nakon gutanja sumnjive tekućine te s obzirom na to da do sada nije poznato o kojem se sredstvu radi, izostavljen je savjet o pijenju vode odnosno ispiranju usne šupljine vodom.

Ako primijetite da je okus napitka promijenjen, da je naglo nastala bol i pečenje usne šupljine ili krvarenje iz sluznice usne šupljine, potrebno je odmah izbaciti ostatak tekućine iz usta i prekinuti daljnji unos, kažu u HZJZ.

„Ne izazivajte namjerno povraćanje, ne uzimajte ništa na ili u usta, sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti provedbe daljnjih analiza te se javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite broj 194“, priopćili su iz HZJZ-a.

Preporuke se mogu izmijeniti, naglašavaju, ovisno o rezultatima provedenih laboratorijskih analiza, a u slučaju izmjene, upute će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Podsjetimo, u Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslani su uzorci pića koje je u subotu popila jedna osoba u riječkom kafiću, nakon čega joj je pozlilo.

Autori: Vedran Harča, Lejla Barić

8 Odgovora

  1. Nakon ove medijske pompe biti će jedno veliko ništa. Coca Colu ne smiješ dirati niti kažnjavati jer je američka tvrtka pa ako nešto probaš idu sankcije jer “oni štite tako američke interese”. Na kraju će država morati platiti odštetu Coca Coli jer su zbog medijske pompe zbog nekih tamo otrovanih nekoliko beznačajnih hrvata i povlačenja proizvoda imali velike financijske gubitke a i narušen im je ugled.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari