Hrvatska izdala euroobveznicu nominalnog iznosa 1,5 milijardi eura

Pixabay.com
Euri, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ministarstvo financija RH uspješno je plasiralo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, dospijeća 2034. godine, izvijestilo je ovo ministarstvo.

„Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 3,375 posto, a ostvareni prinos 3,421 posto. Zajednički agenti izdanja bili su Deutsche Bank, J.P. Morgan, Morgan Stanley i Zagrebačka banka/UniCredit“, objavljeno je na službenoj stranici ministarstva.

Transakcija je, od objave 5. ožujka, do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, a ostvarena je iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu iznad 8,5 milijardi eura.

Knjiga upisa sadržavala je interes oko 180 najkvalitetnijih investitora uz razvijenu geografsku diversifikaciju, iz Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva/Irske, Austrije, Švicarske, Francuske, Španjolske, Danske, SAD, države srednje i istočne Europe, zemalja Beneluksa, Južne Europe, navodi se u objavi.

“Razina ostvarenog interesa i postignuti konačni uvjeti izdanja snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagatelja u gospodarstvo i javni dug Republike Hrvatske, posebice nakon ulaska u eurozonu i Schengen, te snažnog ekonomskog rasta ostvarenog u 2023. godini”, poručili su iz Ministarstva financija RH.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari