HPK pozvao hrvatske eurozastupnike da glasaju protiv uredbe o obnovi prirode

pixabay.com
Slavonija, arhiv Foto: Pixabay.com

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozvala je hrvatske zastupnike u EU parlamentu da danas glasaju protiv predložene uredbe o obnovi prirode, navodeći da je prijedlog uredbe protivan interesima hrvatskog sela, poljoprivrede i ribarstva.

HPK je, kako navode u priopćenju, koje prenosi Hina, poslala dopis u ime hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) svim zastupnicima u EU parlamentu te ih je pozvala da danas glasaju protiv uredbe o obnovi prirode.

Iz HPK su poručili kako je svaki glas hrvatskih eurozastupnika protiv toga zakona od izuzetne važnosti te da će davanjem podrške zakonu učiniti direktnu štetu budućoj poljoprivrednoj i ribarskoj proizvodnji u Hrvatskoj. “Podrška zakonu je protivna interesima hrvatskog sela i poljoprivrede ribarstva i proizvodnje hrane, zbog čega još jednom apeliramo na naše zastupnike u EU parlamentu da stanu uz hrvatsko selo, poljoprivrednike i ribare te svojim glasom protiv daju svoj jasan doprinos i podršku u očuvanju hrvatske poljoprivrede i ribarstva”, istaknuli su iz HPK.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović je u ime članova HPK pozvao hrvatske eurozastupnike da glasovanjem protiv uredbe o obnovi prirode podrže hrvatske poljoprivrednike i njihovu proizvodnju. “Bude li ta uredba izglasana, negativne posljedice za hrvatsku poljoprivredu bit će vrlo snažne te će ugroziti ionako krhku hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju”, kazao je.

Iz HPK su podsjetili kako je Europske komisija u lipnju prošle godine predložila uredbu o obnovi prirode jer je više od 80 posto europskih staništa u lošem stanju. U prijedlogu se navodi da bi države članice trebale obnoviti najmanje 30 posto područja koja su u lošem stanju u svojim kopnenim, obalnim i slatkovodnim, kao i morskim ekosustavima do 2030., a 60 posto tog područja do 2040. i 90 posto do 2050. godine.

U HPK su mišljenja kako je Hrvatska do sada dala velik doprinos obnovi prirode i bioraznolikosti, te bi svaki dodatni doprinos bio samo dodatno smanjenje izuzetno male produktivnosti i vodio u kontraefekt kroz povećanje CO2 u vidu transportnog zagađenja zbog uvoza hrane. Evidentno je, istakli su, da uredba neće doprinijeti obnovi prirode, jer je u Hrvatskoj više od 38 posto površina pod Natura područjima, te smatraju kako bi uredba mogla bi biti loša za hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju, a potaknula bi još veću uvoznu ovisnost, prenosi Hina.

Podsjećamo, Prijedlog uredbe EU-a o obnovi prirode nije dobio potrebnu većinu na Odboru Europskog parlamenta za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane u lipnju pa će eurozastupnici danas prvo glasati o tome hoće li odbaciti komisijin prijedlog u cijelosti. Prijedlog uredbe ranije je odbačen na tri parlamentarna odbora. Prvo su ga odbacili Odbor za poljoprivredu i Odbor za ribarstvu, a nakon toga i Odbor za okoliš, koji je tada prvi put odbio neki element Zelenog plana. Prijedlogu uredbe, kako je naš portal ranije pisao, najviše se protivi najveća politička skupina u Europskom parlamentu, zastupnički klub Europske pučke stranke (EPP) i sve stranke desnije od njih.

Podsjećamo, Europska komisija je u lipnju prošle godine predstavila je prijedlog novog Zakona o obnovi prirode. To bi, prema prijedlogu Komisije, bio prvi takav u svijetu jer postavlja pravno obvezujuće ciljeve za obnovu degradiranih kopnenih i morskih ekosustava diljem EU-a. Cilj je prijedloga obnoviti ekosustave, staništa i vrste na kopnenim i morskim područjima EU-a. Tom prijedlogu posljednjih mjeseci usprotivio se najveći zastupnički klub, EPP, koji ističe da bi zakon u obliku u kojem je predložen doveo bi do smanjenja proizvodnje hrane, povećao bi cijene, dodatno ugrozio sigurnost hrane u Africi i blokirao infrastrukturne projekte koji su ključni za klimatsku tranziciju. Glasanja Odbora o prijedlogu Uredbe, pratili su brojni prosvjedi a iz HPK napominju i kako su dali podršku prosvjedima EU-ovim poljoprivrednika koji su se jučer održali tijekom plenarne sjednice, kada je 20 nacionalnih izaslanstava poljoprivrednika u Strasbourgu prosvjedovalo protiv glasanja o uredbi o obnovi prirode.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari