HPK poziva na smanjenje administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Pixabay.com
Poljoprivreda, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Pozivamo na daljnje pojednostavljenje nacionalnih provedbenih pravila kako bi se olakšalo administrativno opterećenje poljoprivrednika, poručili su iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) komentirajući sjednicu Europskog parlamenta.

Na sjednici su usvojena dva prijedloga Europske komisije vezana uz paket pojednostavljenja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za kratkoročno, srednjoročno i dugoročno razdoblje.

Prvi prijedlog o kojem se glasovalo bio je usredotočen na izmjene Dobrih poljoprivrednih i ekoloških uvjeti minimalne pokrivenosti tla (GAEC 1), dajući državama članicama potrebnu fleksibilnost za razmatranje iznimnih strukturnih promjena u prenamjeni trajnih travnjačkih površina.

Drugi, pak, pruža više prostora u provedbi ZPP-a, uzimajući u obzir klimatske, geopolitičke i lokalne uvjete, dok istovremeno štiti prijelaz na održiviju poljoprivredu.

“Udruženje EU poljoprivrednika i zadruga Copa Cogeca podijelilo je početnu analizu Europske komisije i podržalo predložene mjere pojednostavljenja. Izazovna provedba novog, vrlo složenog, ZPP-a u siječnju 2023., pojačana ekstremnim vremenskim prilikama, geopolitičkim i gospodarskim kontekstom otežala je, ako ne i onemogućila, ispunjavanje određenih tehničkih ili vremenskih zahtjeva”, priopćeno je iz HPK-a.

Dodali su da se brzo usvajanje prijedloga Europske Komisije od strane zastupnika Europskog parlamenta smatra pozitivnim signalom hitnosti rješavanja zabrinutosti koju su poljoprivrednici izrazili tijekom proteklih nekoliko mjeseci. Posebno kada je u pitanju administrativno opterećenje povezano s provedbom ZPP-a.

Copa Cogeca poziva države članice da primijene revidirana pravila i donesu provedbeno zakonodavstvo kako bi se te promjene mogle primijeniti na razini farmi još ove godine.

“HPK sa svojim kolegama iz EU također poziva sve države članice da iskoriste sve postojeće mogućnosti za pojednostavljenje postojećih nacionalnih provedbenih pravila kako bi se minimiziralo i olakšalo administrativno opterećenje poljoprivrednika”, poručili su iz HPK-a.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari