HPK: Nakon sutrašnjeg sastanka s premijerom, odlučit ćemo o daljnjim aktivnostima poljoprivrednika

Hina/ Suzana Župan
Đakovo: Prosvjedi poljoprivrednika, Foto: Hina/ Suzana Župan/veljača 2024.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) će sutra imati sastanak s predsjednikom Vlade RH, Andrejom Plenkovićem. Zahtjev za sastanak uputili su mu još prošli tjedan, nakon sjednice HPK, potvrđeno nam je iz HPK.

“Razgovarat ćemo s premijerom o našim zahtjevima, a nakon toga ćemo odlučiti o daljnjim aktivnostima, odnosno o pokretanju novih prosvjeda”, rekao je za Financije.hr predsjednik HPK, Mladen Jakopović.

Upravni odbor HPK-a raspravljao je o dodatnim potrebama poljoprivrednika na sjednici još prošli tjedan. Usvojeni su ključni zahtjevi, među kojima su najvažniji da se uredbom van snage što prije stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i da se geotagiranje fotografija, što je i ranije traženo, u potpunosti ukine za 2024. godinu.

“Trenutni Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije dobar, što pokazuju brojni primjeri primjene na terenu, i pod hitno se treba izmijeniti. Sve što je HPK predložila ranije išlo je u dobrom smjeru, a isto nije prihvaćeno od strane Ministarstva poljoprivrede”, priopćili su iz HPK-a.

Dodali su kako su još prošle jeseni zatražili izmjenu Zakona, ako je potrebno i Uredbom da se njegova primjena zaustavi. U dopisu Ministarstvu i Vladi, tada su zatražili obustavu svih natječaja, dok se Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne promijeni. HPK je u međuvremenu pokrenuo provjeru ustavnosti tog Zakona, istaknuli su.

HPK
Mladen Jakopović, predsjednik HPK-a, Foto: HPK

“Zatražili smo kapitalna ulaganja iz nacionalnih sredstava od 40 posto na investicije do 200.000 eura i da ona krenu od sredine ove godine. Svatko tko ima investiciju do 200.000 eura, povratom bi dobio 80.000 eura, ili maksimalno do prometa koje je ostvario u prošloj godini. Tražimo, također, u području ratarstva potpore od 300 eura za sve hektare i želimo povećanje zaštitne cijene pšenice sa 105 eura za tonu na 220 eura”, izjavio je Jakopović nakon sjednice.

Na sjednici HPK-a je dogovoreno i da se obavezna operacija GAEC 7, koju bi poljoprivrednici trebali provoditi, a predstavlja im problem, smanji s četiri na tri rotacije iznad 30 hektara.

Tvrde da bi se tako olakšao rad poljoprivrednicima i smanjio pritisak na proizvodnju, budući da nova zajednička poljoprivredna politika (ZPP) predviđa niz operacija koje su neprovedive, a koje isključuju dio potpora u slučaju da se ne provedu, naveli su iz HPK-a.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede je početkom ožujka 2024. prihvatilo devet od deset zahtjeva poljoprivrednika, a jedina točka koja nije prihvaćena bila je upisivanje zemljišta u ARKOD.

Krajem veljače je na Skupštini krovnog udruženja poljoprivrednika Europske unije, Copa Cogeca, odlučeno da će poljoprivrednici svih članica EU održati prosvjede 13. ožujka u svojim državama. Jakopović je prošli tjedan rekao da će se na sjednici HPK odlučiti na koji način će pružiti potporu poljoprivrednicima u Europskoj uniji, ali čini se da ta odluka još nije donesena.

14 Odgovora

  1. Hrvatska ima najlošiju poljoprivredu u EU. Nikad veća ulaganja a nikad manja proizvodnja. Što državne institucije poduzimaju da se kažnjavaju oni koji zloupotrebljavaju poticaje? Poticaji se daju ljudima koji od toga zive a polje vidjeli samo na televiziji. Novci se dijele sakom i kapom a nikakve kontrole nad tim. Ljuta sam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari