HPK: Potpore obično stižu ranije, poljoprivrednici su imali tešku godinu i treba im taj novac

Pixabay.com
Poljoprivreda, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Obično potpore stižu krajem travnja ili početkom svibnja, poljoprivrednici su imali tešku godinu i žele ih dobiti kao i prijašnjih godina, rekao je za Financije.hr predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović.

HPK je prije gotovo mjesec dana upozoravao na kašnjenja potpora, a posebice eko shema. Tada su tražili isplatu u zakonskim rokovima i iznosima te jasne odluke o planiranoj isplati potpora prema točnim stavkama kako bi poljoprivrednici mogli znati koliko će sredstava dobiti. No, ti zahtjevi još nisu ispunjeni. Zbog toga su bili primorani ponovno apelirati da se isplate potpore.

Na zadnjoj sjednici Odbora za ratarstvo HPK-a razgovaralo se o elementarnim nepogodama u poljoprivredi s naglaskom na aktiviranje protugradne obrane te osnivanje Kriznog fonda. Govorili su i o predstojećoj žetvi te je zatraženo donošenje pravilnika – kodeksa otkupa, kao i usklađivanje otkupne cijene s cijenama na EU burzama. Također su istaknuli problem neisplate potpora zbog čega je Odbor zatražio hitnu isplata svih prijavljenih potpora proizvodnje.

Iz HPK-a su priopćili da žele hitan sastanak s novim ministrom poljoprivrede Josipom Dabrom, kako bi razgovarali o problemima u svim sektorima, i da su mu već uputili zahtjev za to.

“Kada je riječ o kašnjenju i neisplati potpora Odbor za ratarstvo smatra kako Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) ima manjak djelatnika, dok Ministarstvo poljoprivrede ima povećanje za 250 djelatnika. Zato je zatraženo da se aktiviraju djelatnici ministarstva kao pomoć agenciji kako bi se problem isplate potpora riješi jer je to u interesu poljoprivrede i proizvodnje”, naveli su iz HPK.

Osim inzistiranja na isplati potpora, traže i provođenje Zakona o protugradnoj obrani te upozoravaju da će u suprotnom ići s tužbama.

“Inzistiramo da se aktivira protugradna obrana odnosno da se poštuje zakon RH. Isto tako želimo da se osnuje Krizni fond za poljoprivredu jer hrvatski poljoprivrednici i dalje imaju probleme s osiguravajućim tvrtkama koje rade malverzacije. Sredstvima iz tog fonda bi se financirale štete nastale zbog tržišnih poremećaja i elementarnih nepogoda”, izjavio je predsjednik odbora Petar Pranjić.

Odbor za ratarstvo HPK-a traži i hitno financiranje malih skladišta te malih preradbenih kapaciteta, do najviše 500.000 eura ulaganja, sukladno dogovoru s Ministarstvom financija, za povećanja domaćih gotovih proizvoda na tržištu, priopćili su.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari