HPK poručio EU zastupnicima: Zaštitite interese hrvatskih poljoprivrednika

Pixabay.com
Žito, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je od hrvatskih zastupnika u EU parlamentu da podrže hrvatske proizvođače u pregovorima oko obnove trgovinskih mjera EU s Ukrajinom, priopćili su iz HPK-a.

“Želimo vas obavijestiti o stajalištu Hrvatske poljoprivredne komore, koja zastupa interese 75.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Naša molba je da podržite poziciju Europskog parlamenta koja predlaže za referentno razdoblje cijelu 2021., 2022. i 2023., uz dodavanje pšenice kao osjetljivog proizvoda u automatski zaštitni sustav, kao što je već prihvaćeno za ječam, zob, prekrupu, kukuruz i med”, poručio je predsjednik HPK-a Mladen Jakopović hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu.

Iz HPK-a su naveli da su zaprimili informaciju da će se sastanak održati danas, 8. travnja.

Slabi prinosi žitarica prošle godine pogodili su Hrvatske poljoprivrednike, a vrijednost poljoprivredne proizvodnje bila je manja čak za 7,4 posto u odnosu na 2022., prema Državnom zavodu za statistiku (DZS). Najviše su pale cijene žitarica, odnosno pšenice i kukuruza.

Upravitelj PZ-a Jankovci Dimitrije Božičković kazao je za Financije.hr da je na cijene utjecao uvoz ukrajinskih i ruskih žitarica jer se smanjila potražnja za domaćim žitaricama.

Istaknuo je kako su poljoprivrednici izgubili oko 300 eura po hektaru, a u proizvodnju su uložili između 1.200 do 1.400 eura po hektaru, ovisno o tome koju ratarsku kulturu su uzgajali. Dakle, jasno je da je hrvatskim poljoprivrednicima potrebna pomoć, a to su uvidjeli i u HPK-u.

“S obzirom na to da je veliki uvoz pšenice iz Ukrajine na EU tržište izazvao ogromne poremećaje domaćim proizvođačima pšenice, kao što su nedavni prosvjedi pokazali, smatramo da ista nikako ne smije biti izostavljena iz zaštitnog sustava”, priopćeno je iz HPK-a.

Poručili su hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu da poduzmu sve potrebne korake kako bi obranili interese naših proizvođača i interese Republike Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari