HGK: Pitanje plastičnog otpada globalno predstavlja veliki izazov

Konferencija o otpadu u organizaciji HGK, Foto: HGK/Promo

Pitanje plastičnoga otpada u Europskoj uniji i globalno predstavlja veliki izazov, a nedostatak održivog sustava za zbrinjavanje otpada od plastike i gume opterećuje okoliš, ugrožava zdravlje građana te ruši ugled cijele industrije, istaknuto je na 15. hrvatsko-slovenskoj konferenciji “Što je potrebno promijeniti na nacionalnoj razini da se potakne kružno gospodarstvo u sektoru plastike?”.

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Udruženja industrije plastike i gume, Gospodarske zbornice Slovenije, uz podršku Europske komisije DG Grow i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

EK je, podsjetili su, 2018. godine donijela EU strategiju za plastiku u kružnom gospodarstvu sa zadatkom promjene ponašanja te istaknutom potrebom za kvalitetniju komunikaciju i suradnju na svim razinama radi ispunjenja propisanih ciljeva.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, Marija Šćulac, najavila izradu Vodiča za kružno gospodarstvo proizvoda od EPS-a i XPS-a koji treba pomoći vratiti vrijedne sirovine iz otpada radi njihovog ponovnog korištenja.

Vodič je rezultat rada Udruženja industrije plastike i gume Hrvatske gospodarske komore, u sklopu kojeg i djeluje Hrvatska platforma za otpad od plastike.

“Industrija poziva na suradnju sudionike u lancu vrijednosti kako bi se ostvarili uvjeti za povratak reciklabilne plastike natrag u proizvodnju i time ispunili ciljevi EU. Jedino zajedničkom suradnjom svih dionika i podijeljenom odgovornosti moguće je vratiti korisne frakcije plastičnog otpada natrag u proizvodnju. Iz tog razloga Udruženje industrije plastike i gume Hrvatske gospodarske komore osnovalo je Hrvatsku platformu za otpad od plastike kako bi po grupama proizvoda pomogli pronaći održiva rješenja za zatvaranje kruga”, poručila je.

Poseban gost bio je Stefano Soro, voditelj Odjela za net-zero industrije te održive i kružne proizvode, koji je dio Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća Europske komisije (DG GROW). Istaknuo je da su mehanička i kemijska reciklaža bolje opcije od energetske oporabe ili odlaganja na odlagališta.

“Recikliranje plastike zahtijeva ulaganje u infrastrukturu, a usko grlo predstavlja nedostatak sortiranja otpada od plastike”, zaključio je Soro.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari