Razvili rješenje kojim se otpadni destilacijski talog pretvara u nove proizvode

Pixabay.com
Otpad, ilustracija Foto: Pixabay.com

Zagrebački Geotehnički fakultet i tvrtka Premifab u sklopu projekta razvoja nove tehnologije za učinkovitiju uporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada razvili su rješenje kojim se otpadni destilacijski talog pretvara u nove proizvode za različite industrije, izvijestili su u četvrtak.

Projekt, ukupno vrijedan više od 1,76 milijuna eura, od čega je pola sufinancirano iz EU fondova, predstavljen je na završnoj konferenciji, na kojoj je istaknuto da on pridonosi održivom gospodarstvu sa smanjenom emisijom stakleničkih plinova, što je među ključnim ciljevima strategije EU za prilagodbu klimatskim promjenama.

To je ujedno i jedan od 23 hrvatska projekta iz područja istraživanja, razvoja i inovacija koji su 2020. dobili ukupno gotovo milijardu kuna bespovratnih sredstava iz EU, a veže se za kemijsku industriju koja proizvodi značajnu količinu otpada, prenosi Hina.

Prema nekim procjenama, u EU se proizvede više od 55 milijuna tona otpada, od čega šest milijuna tona opasnog otpada, dok u Hrvatskoj kemijska industrija proizvede oko 25.000 tona otpada, od čega 3.000 opasnog, a od kojeg se više od pola može uporabiti i ponovno iskoristiti, ističu voditelji projekta.

Iz tvrtke Premifab dodaju da s Geotehničkim fakultetom razvijaju inovativnu tehnologiju dorade destilacijskog taloga u korisnu sirovinu za daljnje proizvode, koji svoju primjenu mogu naći u građevinskoj industriji i cestogradnji u obliku aditiva za asfaltne baze i bitumenske paste te industriji boja i lakova u obliku premaza za antikorozivnu zaštitu i aditiva za nitro-boje.

“Nova rješenja za regeneraciju otpadnog mulja dodatno će smanjiti ukupnu količinu industrijskog otpada koji se stvara. Iz otpada će se stvoriti novi proizvod i time još jednom potvrditi kružno gospodarstvo u gospodarenju opasnim otpadom”, istaknuo je direktor razvoja poslovanja Premifaba i jedan od suosnivača kompanije Igor Podravac.

“U šest godina našeg poslovanja uporabili smo više od 10.000 tona opasnog otpada i vratili u industriju više od 8.000 tona čistog proizvoda”, dodao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari