HGK: Dodijeljene nagrade za poslovne rezultate ostvarene u 2023.

HGK
Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini, Foto: HGK

Investicijski fondovi snažno i dvojako doprinose tržištu kapitala, rekao je Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova te predsjednik Grupacije UCITS fondova na dodjeli nagrada Top of the Funds za poslovne rezultate ostvarene u 2023. godini.

Nagrade su uručene u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, a tradicionalno ih dodjeljuje Grupacija UCITS fondova Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK prema kriterijima Grupacije. UCITS fond otvoreni je investicijski fond s javnom ponudom, što znači da se novac prikuplja na temelju ponude koja je otvorena za sve bez obzira jesu li to mali ili profesionalni ulagači.

Na kraju veljače ove godine ukupna imovina 180 UCITS fondova iznosila je 2,4 milijarde eura, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren je rast od 15,5 posto. U zadnjem kvartalu 2023. godine, nakon nekoliko godina pauze, tržište je postalo bogatije za nove novčane fondove koji djeluju po novoj regulativi EU-a, ističu iz HGK.

U rujnu lani više od 247.000 građana imalo je udjele u UCITS fondovima, a prosječno ulaganje iznosilo je 6.589 eura. U prvih devet mjeseci 2023. broj građana koji ulažu u UCITS fondove bio je veći za pet posto u usporedbi s krajem 2022. godine.

Glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja rekao da će za fond menadžere 2024. biti još jedna zanimljiva godina jer je sve više neizvjesnosti oko tempa smanjenja referentnih kamatnih stopa od strane američke središnje banke te da svi čekaju američke predsjedničke izbore prvog utorka u studenome.

“Investicijski fondovi doprinose tržištu kapitala omogućujući širokom krugu građana štednju na tom tržištu, sukladno osobnim sklonostima rizicima. S druge strane, ulažući tako prikupljenu imovinu u obveznice i dionice investicijski fondovi olakšavaju poslovanje i financiranje poduzećima te samoj državi. Želja nam je kroz širok spektar strategija fondova, koji su sve više orijentirani na promoviranje okolišnih i socijalnih čimbenika te u kombinaciji s digitalnim kanalima građanima, učiniti tržište kapitala što pristupačnijim i atraktivnijim”, kazao je Hrvoje Krstulović.

Nagrada za najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu Raiffeisen Classic, dok je Allianz Short Term Bond proglašen za najbolji kratkoročni obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom. Allianz Portfolio je pak i u 2023. godini bio najbolji umjereni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom.

U kategoriji najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je Eurizon HR Equity Fond kojim upravlja Eurizon Asset Management Croatia. Nagrada za najbolji konzervativni mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu HPB Bond Plus.

U kategoriji najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je fond ZB Future 2040 društva ZB Invest. Eurizon Asset Management Croatia proglašen je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima u 2023.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari