Do kraja lipnja novi fond težak 172 milijuna eura za razvoj jedinica lokalne samouprave

Predstavljanje Urbanog razvojnog fonda, Josip Pavković, Hrvoje Čuvalo, Šime Erlić, Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

Urbani razvojni fond, vrijedan 172 milijuna eura, predstavlja novost u financiranju razvoja lokalnih jedinica, a postat će operativan do kraja lipnja ove godine, istaknuto je u srijedu na potpisivanju memoranduma o razumijevanju o namjeri provedbe tog financijskog instrumenta.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, piše Hina, dalo je mandat Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak za implementaciju tog programa, a memorandum su potpisali resorni ministar Šime Erlić, predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo te član Uprave te financijske institucije Josip Pavković.

Fond se sastoji od sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i novca HBOR-a, otprilike u omjeru “pola-pola”, a namijenjen je investicijama u javnu infrastrukturu s javnim i komercijalnim sadržajima.

Korisnici instrumenta tako mogu biti jedinice lokalne samouprave, to jest općine, gradovi i županije, ali i trgovačka društva, agencije ili ustanove u vlasništvu tih jedinica.

Glavno obilježje financijskog instrumenta je kombiniranje kredita i bespovratnih sredstava, a ta sredstva će se moći konzumirati kroz otpis dijela glavnice kredita.

Predstavljanje Urbanog razvojnog fonda, Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

Da postoji veliki broj upita od strane jedinica lokalne samouprave za korištenje novog financijskog instrumenta potvrdio je ministar Erlić, istaknuvši da je svrha i smisao instrumenta da se kroz jednostavniji i administrativno lakši način dođe do sredstava za financiranje kapitalnih projekata.

Pritom, naglasio je ministar, moći će se financirati i projekti koji imaju veću komercijalnu vrijednost.

Naime, bespovratnim europskim sredstvima se uglavnom financiraju projekti koji imaju nisku komercijalnu, a veliku društvenu vrijednost, dok ovaj mehanizam daje mogućnost financiranja i komercijalnijih investicija, primjerice koncertnih dvorana i garaža.

Erlić je podsjetio i da je putem ITU (integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizma za razvoj 22 urbana središta već osigurano 680 milijuna eura, što bi trebalo rezultirati s više od 250 projekata diljem tih gradova.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari