NALED: Lokalne zajednice regije povezane zbog gospodarstvenika

Violeta Jovanović NALED
Violeta Jovanović, direktorica Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj - NALED, Foto: NALED

Lokalne zajednice prvo su mjesto na kojem građani i gospodarstvenici ostvaruju svoje potrebe i rješavaju svoje probleme. I upravo su lokalne zajednice te koje su počele tražiti učinkovit put do najboljeg recepta za primjenu novih standarda koje nose Europska unija i tržišna ekonomija.

Njihovo povezivanje kroz razmjene dobrih praksi do sada se pokazalo kao jedan od najučinkovitijih načina, jer lokalne zajednice postaju svjesne da se nužno moraju prilagoditi potrebama gospodarstva, kako bi privukli i zadržali gospodarstvenike. Prilika da razmjene iskustva sa susjedima, koji su prošli kroz isto ili slično svima njima je dragocjena, a iza te ideje već 15 godina stoji Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj. NALED je među prvima u jugoistočnoj Europi pokrenuo povezivanje jedinica lokalne samouprave, razmenu njihovih praksi, potreba i budućih zadaća na putu u Europsku uniju.

Iza sebe imaju brojne projekte, među njima i one koji su uvezali jedinice lokalne samouprave iz država regije da zajedno pokrenu projekte iz predpristupnih fondova EU. Iako su NALED-ovi početni koraci bili usmjereni na lokalne samouprave, danas – 15 godina kasnije, uključeni su u brojne projekte kao što su „zelene agende“ i inovacije.

„Od samog osnutka jedan od naših ciljeva bio je povezivanje lokalnih samouprava u regiji radi razmjene dobrih iskustava i prakse u poslovanju. Kada se osvrnemo na te početke i usporedimo ih s današnjim stanjem, jasno je da je NALED prošao kroz značajne transformacije i postigao značajan napredak na ovom polju. Godinama širimo mrežu partnera u regiji, kao i broj lokalnih samoupravama s kojima surađujemo. U našem BFC SEE programu trenutno sudjeluje 45 lokalnih samouprava iz cijele regije, a još toliko se prijavilo i ove godine“, kaže izvršna direktorica NALED-a Violeta Jovanović.

Upravo BFC SEE ili Business Friendly Certification South East Europe je jedinstveni program za poboljšanje kvalitete usluga i informacija koje općine u regiji nude tvrtkama. BFC SEE općinama daje jasan putokaz za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje međunarodno priznatih standarda učinkovite i transparentne lokalne uprave.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com / ilustracija

Za investitore koji žele preseliti ili proširiti svoje poslovanje u jugoistočnoj Europi, BFC SEE služi kao brzi standardizirani alat za procjenu lokalnih uvjeta za poslovanje, pokazujući koje općine u regiji pružaju najbolju investicijsku klimu.

„Trenutno, što se tiče regije, fokusirani smo na BFC SEE certifikaciju i konferenciju CORE days koja će se održati od 9. do 11. listopada u Kotoru. Bit će to prilika da predstavnici iz cijele regije razmijene dobre ideje i prakse te razgovaraju o najaktuelnijim temama. Kada govorimo o BFC SEE certificiranju, treba napomenuti da lokalne samouprave iz cijele regije imaju priliku prijaviti se za sudjelovanje u ovom programu i sustavno poboljšati uvjete za privlačenje investicija i brži razvoj postojećeg gospodarstva. Pozivamo reformski orijentirane lokalne lidere koji sudjelovanjem u programu ulaze u regionalno natjecanje za održiva ulaganja i bolji životni standard. Početni korak u tom procesu je da lokalna zajednica prepozna jedinstvene potencijale i ulogu gospodarstva u kreiranju strategije održivog razvoja. Program BFC SEE u tome pomaže jer daje jasne smjernice za očuvanje zaposlenosti i otvaranje radnih mjesta kroz jačanje partnerstva s lokalnim gospodarstvom. Kriteriji prate razvojne i prostorne planove te pomažu poboljšanju organizacijskih kapaciteta, učinkovitosti i stupnja digitalizacije općinskih usluga. Standard također rangira konkurentnost u smislu lokalnih davanja i posebno vrjednuje podršku poduzetništvu, inovacijama i „zelenom gospodarstvu“, kaže Jovanovićeva.

U Hrvatskoj je kroz proces certifikacije prošlo 19 gradova i općina, a trenutačno samo tri imaju važeći certifikat, a to su Crikvenica, Ivanec i Jastrebarsko. Hrvatska je važan partner koji može pomoći u razmjeni budućih standarda za ostale države i svojevrstan je „stariji brat“ jer je prva u regiji postala dio EU.

„Sa Hrvatskom smo razmijenili praksu u reformama u području inspekcijskog nadzora, online fiskalizacije i prijave sezonskih radnika, koje smo uspješno primijenili u Srbiji i široj regiji, u sklopu nastojanja da učimo jedni od drugih na Zapadnom Balkanu“, kaže direktorica NALED-a.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

S partnerima iz regije, ističe Jovanovićeva, surađuju na projektima prekogranične suradnje koji se sufinanciraju iz EU fondova.

„Trenutno provodimo dva takva projekta, jedan između Srbije i Bosne i Hercegovine, a drugi između Srbije i Crne Gore. Prethodno smo imali projekt prekogranične suradnje s Hrvatskom koji smo provodili do 2021. godine. Naime, sudjelovali smo u osnivanju prekograničnih klastera u Srbiji i Hrvatskoj u sektorima poljoprivrede i industrije papira i strojeva. Projekt je proveden u suradnji s Gradom Somborom, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Poduzetničkim inkubatorom BIOS, Agencijom za lokalni razvoj Grada Belišća u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija. Trenutno se provode programi prekogranične suradnje s BiH i Crnom Gorom, a postoji veliki interes općina za sudjelovanjem u ovim programima, kao i potreba za stručnom podrškom NALED-a i drugih partnera u pripremi, provedbi i izvješćivanju“, kaže direktorica NALED-a.

Lokalne zajednice NALED-u su glavni saveznik. Danas su okrenute ka digitalizaciji komunalnih usluga i ekologiji svjesne da su im svi sustavi potrebni da privuku i zadrže investitore.

„Što se tiče prioriteta lokalnih samouprava, oni su individualni i ponekad se razlikuju između dva susjedna grada. Naravno, postoje stvari koje su im zajedničke. Ono što nam je važno u okviru Platforme za povoljno poslovno okruženje (BFE), koja se prije svega oslanja na uspješne rezultate postojeće BFC SEE mreže, jest povezivanje gradova i općina iz regije kako bismo međusobno dijelili dobre recepte za prevladavanje izazova i problema. Tu mislimo na rješenja kao što su izdavanje elektronskih građevinskih dozvola i pojednostavljena prijava sezonskih radnika, unapređenje inspekcijskog nadzora i digitalna fiskalizacija. Namjera nam je, oslanjajući se na ove uspješne rezultate, kroz buduću platformu na kojoj radimo u suradnji s GIZ-om i partnerskim institucijama iz regije, osigurati kvalitetan dijalog i razmjenu znanja o provedbi reformskih procesa u šest gospodarstava Hrvatske i zapadnog Balkana, s ciljem poticanja gospodarskog razvoja, zapošljavanja i brže integracije u Europsku uniju. Puno smo naučili od Hrvatske, između ostalog i sustav fiskalizacije koji je sada zaživio u Srbiji“, kaže Violeta Jovanović direktorica NALED-a.

I Hrvatska je, kaže Jovanovićeva, zainteresirana za ideje susjeda, te bi željeli preuzeti iskustvo izdavanja elektronskih građevinskih dozvola iz Srbije, koje se pokazalo kao veoma dobro.

17 Odgovora

  1. Ne vjerujem lokalnim zajednicama – imao sam negativna iskustva i mogu reći da sam u nekoliko navrata naišao na zaključana vrata ili neljubazno osoblje.

    1. O kojoj je točno zajednici riječ ako se smije znati?
      Bila sam i ja u zajednici hrvatskih telefonista, nikakva razmjena iskustava mi nije pomogla nažalost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari