HANFA: Wirex Digital bez dozvole za upis u Registar pružatelja usluga virtualne imovine

Pixabay.com
Zaustavljen upis u HANFA registar, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) odbila je upis društvu Wirex Digital iz Zagreba u Registar pružatelja usluga virtualne imovine.

„Društvo mora bez odgode podnijeti prijavu za brisanje djelatnosti pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i pružanja skrbničkih usluga novčanika iz sudskog registra pri nadležnom trgovačkom sudu te o tome obavijestiti Hanfu“, priopćeno je iz HANFA-e. 

Wirex Digital podnio je zahtjev za upis u Registar u rujnu ove godine, ali je iz priložene dokumentacije te dodatnim provjerama Agencije utvrđeno da društvo trenutačno ne ispunjava sve uvjete za upis. 

„I prije podnošenja tog zahtjeva, HANFA je nad društvom Wirex Digital obavila neposredan nadzor te je društvu u listopadu izrekla osam nadzornih mjera. U nadzoru je utvrđeno da sustav sprječavanja i otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma nije razmjeran veličini, vrsti, opsegu i složenosti poslova pa je društvu naloženo da osigura adekvatan sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Te mjere društvo je trebalo  primijeniti do 12. prosinca 2023. godine, no to još nije učinilo“, priopćeno je iz HANFA-e.  

Prilikom podnošenja zahtjeva za upis u Registar, HANFA  prema zakonskim ovlastima ima mogućnost prihvatiti ili odbiti zahtjev svakog društva koje uvjete za upis ne ispunjava.

Također, svako društvo pritom ima pravo i ponoviti svoj zahtjev ako je nakon izrečenih mjera ispunilo sve uvjete i zakonske odredbe.

Iz HANFA-e podsjećaju da sva društva koja su već dobila pozitivno rješenje uvrštena su u Registar dostupan na stranicama Hanfe, dok ostala društva još prolaze postupak registracije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari