HANFA: Dionica Podravke “zaslužna” za 21 posto ukupnog prometa na Zagrebačkoj burzi

Hina
Zgrada Podravke Foto: Hina/arhiv

U studenom 2023. godine u Hrvatskoj je, prema podacima hrvatske Agencije za nadzor financijskih usluga – HANFA-e,  poslovalo ukupno 14 društava za osiguranje.

Ukupna naplaćena premija u prvih 11 mjeseci iznosila je 1,6 milijardi eura, od čega se 288 milijuna (18,1 posto) odnosi na premiju životnih osiguranja, a 1,3 milijarde ili 81,9 posto na premiju neživotnih osiguranja.

U strukturi naplaćene premije neživotnih osiguranja najzastupljenije je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (35,8 posto), zatim osiguranje cestovnih vozila (18,2 posto) te osiguranje od požara i elementarnih šteta (9,1 posto).

Iznos likvidiranih šteta iznosio je milijardu eura, pri čemu se od tog iznosa na životno osiguranje odnosi 376,4 milijuna eura (36,3 posto), a na neživotno osiguranje 659,9 milijuna eura (63,7 posto).

Ukupni promet na Zagrebačkoj burzi u studenom je iznosio 40,9 milijuna eura, što predstavlja rast od 59,5 posto na mjesečnoj razini. Tržišna kapitalizacija povećala se za 1,3 posto u odnosu na listopad i iznosila je 39,6 milijardi eura, od čega su 22 milijarde činile dionice, 17,5 milijarde obveznice, a 19 milijuna eura ETF-ovi.

Promatrajući sektorske dioničke indekse, najveći mjesečni rast (7,8 posto) ostvario je CROBEXtransport, dok je najveći mjesečni pad od 7,9 posto zabilježio CROBEXkonstrukt. 

Dionica kojom se u studenome najviše trgovalo bila je opet ona Podravke kojom je ostvaren promet od pet milijuna eura, što predstavlja 21,3 posto ukupnog trgovanja na burzi, a čija je vrijednost ostvarila mjesečni rast od 11,2 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari