HANFA odobrila novi cjenik Zagrebačke burze

Pixabay.com
Burze, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) je na 32. sjednici donijelo, između ostalog, i rješenje kojim se Zagrebačkoj burzi d.d. odobrava novi Cjenik Burze, koji je Uprava Zagrebačke burze d.d. donijela dana 25. listopada 2023. godine te kojim se reguliraju nove naknade, koje su veće u odnosu na prethodni cjenik.

U skladu s propisima, Burza je dužna cjenik, kao i sve njegove izmjene, dostaviti HANFA-i na prethodno odobrenje.

Zagrebačka burza podnijela je HANFA-i 7. rujna 2023. godine zahtjev za odobrenje novog Cjenika Burze. Nakon toga, sukladno propisima, provedeno je i javno savjetovanje o ovom dokumentu, u periodu od sedam dana, te je Burza, 20. rujna HANFA-i dostavila i informaciju o provedenom javnom savjetovanju putem svojih internetskih stranica.

Kako je navedeno iz HANFA-e, na Cjenik nije zaprimljen niti jedan komentar.

„Postupajući po zahtjevu, utvrđeno je da se predmetnim prijedlogom Cjenika mijenjaju članci 1. do 3. koji reguliraju naknade vezane uz članstvo, članci 4. do 8. koji reguliraju naknade u vezi uvrštenja na uređeno tržište, članci 9. do 13. koji reguliraju naknade vezane uz Progress tržište, članci 14. do 18. koji reguliraju naknade vezane uz trgovinu, članak 19. koji regulira naknade za korištenje burzovnih indeksa, članak 20. koji regulira naknade za objavu podataka o OTC transakcijama te članak 27. stavak 2. kojim je povećana cijena sata radnika Burze koji obavljaju druge usluge koje Burza može obavljati u okviru svojih djelatnosti. U bitnome, Burza je obrazložila da su naknade za predmetne usluge povećane zbog porasta opće razine cijena roba i usluga koje Burza koristi za poslovanje“, stoji u rješenju HANFA-e.

U postupku usuglašavanja, od Burze su zatražena dodatna očitovanja koja je Burza i dostavila, te je HANFA rješenjem odobrila novi Cjenik zagrebačke burze, konstatiravši da su naknade za usluge uređenog tržišta određene na transparentan, korektan i nediskriminirajući način, stoji u rješenju.

Na sjednici je doneseno i rješenje kojim se utvrđuje da je Erste Asset Management d.o.o za upravljanje investicijskim fondovima, otklonilo nezakonitosti i nepravilnosti, utvrđene Zapisnikom o neposrednom nadzoru, te da je okončan postupak redovnog neposrednog nadzora.

3 Odgovora

  1. Odmah idem naručiti nešto sa burze. Nadam se da postoji cjenovnik i na hrvatskom jer ne umem da pričam stranjske jezike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari