Predstavljen prvi otvoreni investicijski novčani fond u Hrvatskoj

Val grupa/Press
Ivan Kurtović i Niko Maričić, Foto: Val grupa/Press

InterCapital Asset Management (ICAM), neovisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj, predstavio je svoj novi fond – InterCapital Euro Money Market UCTIS ETF, koji je i prvi otvoreni investicijski novčani fond u Hrvatskoj.

Očekivani neto prinos od 3,65 posto godišnje temelji se na prinosu vrijednosnih papira u koje fond ulaže na 30.10.2023. Redovna upravljačka naknada od 0,15 posto ovaj fond stavlja u klasu najkonkurentnijih europskih fondova, a kako bi dodatno potaknuli interes ulagatelja, upravljačka naknada se do kraja 2023. neće naplaćivati.

„Naš Money Market ETF predstavlja prekretnicu u regionalnom financijskom sektoru. Prvi je takav fond u Hrvatskoj i drugi u Europi, a nudi jedinstvenu priliku za konzervativno i fleksibilno ulaganje”, istaknuo je Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa.

ICAM-ov novčani fond investiran je u kratkoročne vrijednosnice najkvalitetnijih izdavatelja iz eurozone, koji redom uživaju visok kreditni rejting. Kupnjom udjela fonda, priopćeno je iz ICAM-a, ulagatelj je izložen kreditnom riziku europskih država, čiji je prosječni kreditni rejting veći od rejtinga Hrvatske.

„Naš ETF fond, iako ima ciljani prinos značajno viši od dostupnih alternativa i kamatnih stopa u bankama, nije oročenje. Smatram da je najveća prednost to što investitori imaju slobodu i fleksibilnost pristupiti svojim sredstvima kad god to žele, bez komplikacija. Također, ako je ulagatelj investiran u fond dulje od dvije godine, izuzet je od oporezivanja”, dodao je Niko Maričić, upravitelj InterCapital Euro Money Market ETF-a.

Izlistan na Zagrebačkoj burzi, ovaj ETF nudi transparentnost i dostupnost za širok spektar investitora, a planirano proširenje na Ljubljansku burzu će to samo povećati.

„Izuzetna nam je čast što Zagrebačka burza ima priliku podržati ovu inicijativu i omogućiti investitorima da na domaćem tržištu imaju priliku ulagati u najbrže rastuću vrstu investicijskih fondova. Posebno nam je drago što je riječ o jednom od prvih takvih novčanih ETF-ova u Europi i što nakon tri dionička ETF-a, ovime imamo mogućnost ponuditi opciju za ulaganje i konzervativnijim investitorima. Nakon uspjeha državne obveznice iz ožujka ove godine, svakako očekujemo veliki interes investitora“, poručila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Početkom 2024. godine investitori u novi fond dobit će dodatnu mogućnost investiranja u ETF – kroz ICAM-ovu roboadvisory aplikaciju Genius.

Podsjećamo, InterCapital Asset Management je vodeće neovisno društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj osnovano 2004. godine. Upravlja s 400 milijuna eura imovine svojih klijenata investirane u dvadesetak različitih fondova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari