Hanfa potpisala sporazum o suradnji s makedonskim regulatorom za mirovinske fondove

Hanfa/PR
Ante Žigman, predsjednik Hanfe i Maksud Ali, predsjednik MAPAS-a, Zagreb, Foto: Hanfa/PR

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) potpisala je Sporazum o razumijevanju s Agencijom za nadzor kapitaliziranog mirovinskog osiguranja Republike Sjeverne Makedonije (MAPAS) a sporazum su potpisali Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, i Maksud Ali, predsjednik Stručnog vijeća MAPAS-a.

I Hanfa i MAPAS članovi su Međunarodna organizacija nadzornih tijela za mirovinske sustave a sporazum će proširiti razmjenu iskustava i pomoći Republici Sjevernoj Makedoniji u procesu usklađivanja regulatornog okvira i jačanju administrativnih kapaciteta s ciljem pristupanja Europskoj uniji, navedeno je u priopćenju Hanfe.

Poseban naglasak bit će na tehničkoj pomoći kroz programe EU TAIEX i Twinning, gdje Hanfa može pružiti podršku na temelju dosadašnjih iskustava.

„Drago nam je da Hanfa može podijeliti svoje iskustvo pristupanju Europskoj uniji te pomoći MAPAS-u da što kvalitetnije i na vrijeme zatvori važno poglavlje povezano s financijskim uslugama. Na taj način Republika Sjeverna Makedonija može biti u mogućnosti lakše usvojiti buduće regulatorne inicijative iz Europske unije kako bi mirovinski sustav dugoročno ostao održiv i osigurao veće mirovine u budućnosti. Nažalost, obje zemlje imaju slične izazove zbog kontinuiranog demografskog starenja stanovništva. Vjerujem da ćemo ovom suradnjom, uz svu našu tehničku pomoć, konstruktivno otvoriti i dodatne teme i zajedničke prijedloge s ciljem poticanja rasta privatne mirovinske štednje“, rekao je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Hanfa prepoznaje svoju ulogu ključnog partnera u regiji te pruža tehničku pomoć i ostalim nadležnim tijelima zaduženima za financijske usluge u Republici Sjevernoj Makedoniji. Ove su godine stručnjaci Hanfe sudjelovali u nekoliko TAIEX misija i jednoj radionici za Komisiju za vrijednosne papire, a prethodnih godina bili su uključeni u Twinning projekt za Agenciju za nadzor osiguranja.

Hanfa/PR
Potpisivanje Sporazuma o razumijevanju Hanfe i MAPAS-a, Zagreb, Foto: Hanfa/PR

MAPAS osigurava kontinuirano funkcioniranje, razvoj i promicanje kapitaliziranog mirovinskog osiguranja te transparentnost i učinkovit nadzor drugog najvećeg segmenta financijskog sektora u Republici Sjevernoj Makedoniji. MAPAS pomno prati stanje u Europskoj uniji i susjednim zemljama poput Republike Hrvatske, s posebnim naglaskom na globalnu situaciju, na korist članova mirovinskih fondova”, istaknuo je Maksud Ali, predsjednik Stručnog vijeća MAPAS-a, posebno naglasivši da će se potpisivanjem Sporazuma o suradnji s Hanfom i međusobnom potporom unaprijediti kapaciteti MAPAS-a u smjeru jačanja njegove nadzorne i regulatorne uloge u kapitaliziranom mirovinskom osiguranju.

Kroz program TAIEX u nadolazećem razdoblju održat će se niz radnih susreta između predstavnika Hanfe i MAPAS-a. U okviru prvog službenog posjeta Zagrebu, predstavnicima MAPAS-a predstavljeni su modeli procjene sistemskih rizika koje primjenjuju Hanfa i drugi regulatori u EU-u, glavna područja nadzora domaćeg tržišta mirovinskih fondova te Hanfine dosadašnje aktivnosti u području edukacije građana o važnosti mirovinske štednje. 

Mirovinski sustav Sjeverne Makedonije, kao i u Hrvatski, temelji se na višestupnom modelu koji obuhvaća javni mirovinski sustav, obvezno osobno mirovinsko osiguranje i dobrovoljno mirovinsko osiguranje.

Trenutačna stopa doprinosa iz prvog stupa iznosi 18,8 posto bruto plaće te šest posto za drugi stup, a mirovine ovise o akumuliranim sredstvima na individualnim računima. Na tržištu im djeluju tri mirovinska društva koja upravljaju obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima čija ukupna imovina iznosi gotovo 1,5 milijardi eura.

Trenutačna starosna dob za umirovljenje postavljena je na 64 godine za muškarce i 62 godine za žene, uz minimalno 15 godina mirovinskog staža.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari