Hanfa odobrila nova pravila za ETF-ove na Zagrebačkoj burzi

Hina/arhiv
Zagrebačka burza Foto: Hina/D.Senčar, arhiv

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih tržišta (Hanfa) je donijelo rješenje kojim se odobravaju izmjene i dopune Pravila Burze, koje je Uprava Zagrebačke burze d.d. donijela dana 13. lipnja 2024. godine.

U rješenju je navedeno da je utvrđeno da se predmetnim izmjenama i dopunama Pravila Burze mijenjaju odredbe članka 233. Pravila Burze kojima su određeni financijski instrumenti za koje se može provoditi funkcionalnost Cross Request, tako da se uz dionice ista funkcionalnost može provoditi i za obveznice, ETF-ove te instrumente tržišta novca i određen je vremenski okvir unošenja naloga po pojedinim vrstama financijskih instrumenata.

Vremenski okvir za ETF-ove definiran je u istom trajanju kao i za dionice, te isti nije mijenjan u odnosu na postojeća Pravila Burze i iznosi najranije 40 (četrdeset) i najkasnije 90 (devedeset) sekundi nakon što je obavijest o Cross Requestu objavljena putem trgovinskog sustava.

Vremenski okvir unošenja naloga za obveznice i instrumente tržišta novca (trezorske zapise i dr.) uzimajući u obzir karakteristike trgovanja navedenim financijskim instrumentima određen je na način da nalog najavljen u Cross Requestu mora biti unesen u knjigu naloga ne ranije od 60 (šezdeset) sekundi i najkasnije 180 (sto osamdeset) sekundi nakon što je obavijest o Cross Requestu objavljena putem trgovinskog sustava“, navodi se u rješenju Hanfe.

Mijenja se i članak 121. stavak 2. Pravila Burze koji se odnosi na ujednačavanje roka dostave upitnika o usklađenosti s rokom navedenim u Pravilniku o podacima u vezi s korporativnim upravljanjem koje su izdavatelji obvezni dostavljati Hanfi te o obliku, rokovima i načinu njihovog dostavljanja, pri čemu je kao datum dostave upitnika o usklađenosti određen 30. travnja.

Zagrebačka burza d.d.

Ulica Ivana Lučića 2a/22, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
2.199.977,27 (2023)
Broj zaposlenih:
24 (2023)

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari