Guverner HNB-a o važnosti ‘Bečke inicijative’ tijekom šokova

Boris Vujčić, foto: PR

Održava se godišnja konferencija u organizaciji Bečke inicijative i središnje banke Litve, a na kojoj je govor održao i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

Podsjetimo, Bečka inicijativa je nastala na vrhuncu globalne financijske krize 2008./2009. i okupila međunarodne financijske institucije, europske institucije, regulatorna tijela iz zemalja domaćina i matičnih zemalja te najveće prekogranične bankarske grupe koje posluju u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe. Početni joj je cilj bilo podupiranje financijskog sektora europskih tržišta u nastajanju, sprječavanje nepravilnog razduživanja i održavanje kreditnih tokova prema gospodarstvima u regiji.

Ti su ciljevi bili uspješno ostvareni. Kad se regija oporavila, aktivnosti Bečke inicijative usmjerile su se na rješavanje preostalih i novih izazova za bankovni sustav, uključujući rješavanje neprihodonosnih kredita i razvoj lokalnih tržišta kapitala u europskim zemljama s tržištima u nastajanju, klimatskim promjenama i ulogom financijskog sektora u njihovu ublažavanju, kao i utjecajem digitalizacije na učinkovitost financijskog sustava u cjelini.

“Bečka inicijativa kao javno-privatna platforma za suradnju njezinih sudionika pokazala se posebno važnom tijekom nepredvidivih šokova s kojima su se gospodarstva suočavala i s kojim se i dalje suočavaju. Međutim, to je važna platforma i za dijalog u mirnim vremenima. Ponajprije, ova regija još uvijek sustiže gospodarstva razvijenijih zemalja EU-a, iako se razlika sve više smanjuje. Drugo, ovo je dio Europe gdje je prisutnost stranih banaka mnogo veća nego u starim članicama EU-a, od kuda ujedno i potiču te banke. Stoga se radi o važnoj platformi za konstruktivni razgovor na razini regije. Treće, u okviru država srednje, istočne i jugoistočne Europe i Bečke inicijative nalaze se i one koje su tek u procesu prilagodbe na putu pristupanja EU-u. Sve to, kao i regulativa koja se stalno mijenja, predstavlja jasan temelj za kontinuirani razgovor unutar Bečke inicijative”, rekao je danas Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke i predsjednik Upravljačkog odbora Druge Bečke inicijative na godišnjoj konferenciji u Vilniusu u Litvi.

Bankarski sektor i rizici

Sudionici konferencije raspravljali su o izazovima financijskog sektora u regiji u uvjetima oporavka gospodarstava od niza šokova koji su obilježili protekle godine, normalizacije monetarne politike te još uvijek prisutnih geopolitičkih neizvjesnosti. Razgovaralo se i o mogućnostima financijskog sektora da podrži gospodarski oporavak, ali istovremeno i jača kapitaliziranosti u svjetlu proteklog razdoblja visokih kamatnih stopa.

Razmatralo se i u kojoj su se mjeri banke spremne nositi s rizicima koje proizlaze iz klimatskih promjena. Izazovi i prilike koje nudi digitalizacija bili su također tema razgovora te su predstavnici Fintech sektora i regulatora razmijenili mišljenja o načinima kako dodatno ojačati efikasnost, ali i otpornosti financijskog sustava korištenjem digitalnih tehnologija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari