Gotovo polovina građevinskih kompanija u Njemačkoj bez novih poslova

pixabay.com
Građevinari, Foto: Pixabay.com

Stanogradnja u Njemačkoj manja je i u listopadu, uz gotovo polovinu građevinskih tvrtki bez novih poslova, pokazalo je danas objavljeno istraživanje instituta ifo.

Čak 48,7 posto kompanija navelo je da u listopadu nisu dobile nove narudžbe za gradnju, pokazalo je mjesečno istraživanje instituta, za 2,1 postotni bod više nego u rujnu, prenosi Hina.

“Stanje postaje sve gore, sve više projekata propada zbog podizanja kamata i visokih cijena gradnje. Novi poslovi u stanogradnji i dalje su na vrlo niskoj razini, a knjige narudžbi tvrtki polako se prazne”, rekao je voditelj ifo-vog istraživanja, Klaus Wohlrabe.

Znakovi stagnacije u ovom sektoru pogoršavaju se iz mjeseca u mjesec, primijetio je Wohlrabe, dodajući da je desetina građevinskih kompanija zapala u financijske teškoće i nema naznaka da bi se poslovna klima uskoro mogla poboljšati.

“Izgledi za stanogradnju i dalje su sumorni, kompanije se pripremaju za teška vremena”, rekao je Wohlrabe.

Udio tvrtki s otkazanim poslovima u listopadu iznosi 22,2 posto, što je nova najviša razina otkada ifo objavljuje izvješća, i viši je za 0,8 postonih bodova nego u rujnu.

Očekivanja kompanija u sektoru spustila su se na iznimno nisku razinu, iskazanu u vrijednosti indeksa od minus 63,9 bodova, navodi ifo.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari