Oštar pad cijena nekretnina u Njemačkoj, obiteljske kuće u Berlinu jeftinije 12,6 posto

Pixabay.com
Berlin, Foto: Pixabay.com

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj oštro su pale u drugom tromjesečju, pokazali su u petak podaci statističkog ureda, odražavajući utjecaj visokih kamatnih stopa na potražnju.

Tako su u razdoblju od travnja do lipnja potonule za 9,9 posto u odnosnu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije otkada je Destatis 2000. počeo prikupljati podatke. Na tromjesečnoj su razini smanjene za 1,5 posto.

U gradovima poput Berlina, Hamburga i Muenchena stanovi su bili jeftiniji za 9,8 posto nego u drugom prošlogodišnjem tromjesečju, a obiteljske kuće za 12,6 posto.

U slabo naseljenim, ruralnim područjima zabilježen je blaži pad cijena pa su tako stanovi pojeftinili za sedam posto, a obiteljske kuće za 8,1 posto.

Cijene stambenih nekretnina padaju od kraja prošle godine, pokazuju Destatisovi podaci, otkrivajući sve dublji pad, za 3,6 posto u četvrtom tromjesečju lani i za 6,8 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Pad cijena odražava slabljenje potražnje pod pritiskom visokih kamatnih stopa, što je potaknulo vodeću njemačku grupu za razvoj nekretnina Vonoviju da odgodi planove o gradnji 60 tisuća stanova.

5 Odgovora

  1. Bilo je pitanje samo vremena kad ce pasti cijena nekretnina. Ocekujem isto i kod nas

  2. Eh, da bar taj trend uhvati i naše tržište. Trenutne cijene su nemoguće, bilo da kupuješ nekretninu ili ideš u najam 🙄

  3. Kod nas pada cijena nekretnina nece biti jos dugo! Jos uvijek sam pod mostom i pratim situaciju na trzistu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari