Google gubi slučaj monopola od Epic Gamesa, najavljene protutužbe

Pixabay.com
Igrica Fortnite, Foto: Pixabay.com

Proizvođač popularne video igrice Fortnite dobio je bitku protiv Googlea na američkom sudu, a porota je odlučila da je pretraživački div upravljao ilegalnim monopolom. Google je rekao da će osporiti ishod.

Epic Games tužio je Google 2020. godine, podsjeća BBC, optužujući ga da je svoju trgovinu aplikacija nezakonito učinio dominantnom nad konkurentima.

Google Play Store jedna je od najvećih svjetskih trgovina aplikacijama, koju koriste stotine milijuna ljudi za pametne telefone koje pokreće Googleov Android softver.

“Android i Google Play pružaju više izbora i otvorenosti nego bilo koja druga velika mobilna platforma. Suđenje je jasno pokazalo da se žestoko natječemo s Appleom i njegovim App Storeom, kao i trgovinama aplikacija na Android uređajima i igraćim konzolama. Nastavit ćemo braniti Android poslovni model i ostat ćemo duboko predani našim korisnicima, partnerima i širem Android ekosustavu”, rekao je Wilson White, potpredsjednik vladinih poslova i javne politike u Googleu.

Izvršni direktor Epica Tim Sweeney rekao je da će već u siječnju početi s rad na sanaciji ove situacije.

“Pobjeda nad Googleom! Nakon četiri tjedna detaljnog sudskog svjedočenja, kalifornijska porota odlučila je protiv monopola Google Playa po svim točkama”, napisao je izvršni direktor Epica Tim Sweeney u objavi na X-u.

Slučaj je također doveo u pitanje naknade za transakcije do 30 posto koje Google nameće programerima Android aplikacija i kako tehnološki div povezuje svoju Trgovinu Play i uslugu naplate, što znači da programeri moraju koristiti oboje da bi svoje aplikacije imali u trgovini.

Presuda bi stoga razvojnim programerima mogla dati više utjecaja na to kako se njihove aplikacije distribuiraju i kako od njih zarađuju.

Google tvrdi da su njegove provizije konkurentne za industriju, prenosi BBC, i da pruža dodatne bonuse poput dosega, sigurnosti transakcija i zaštite od zlonamjernog softvera. Ali ako presuda ostane na snazi, Google će možda morati dopustiti više trgovina aplikacijama na uređajima s Androidom i izgubit će prihod koji ostvaruje od kupnje putem aplikacije.

Android pokreće otprilike 70 posto pametnih telefona na globalnoj razini, a prema Epic igrama, više od 95 posto Android aplikacija distribuira se putem Trgovine Play. Trgovina nije tako isplativa za tehnološkog diva kao njegov profitabilni posao pretraživanja, ali platforma daje Googleu pristup milijardama mobilnih telefona i tableta.

Epic je u tužbi naveo da Google “suzbija inovacije i izbor” kroz “mrežu tajnih, protukonkurentskih sporazuma”. Google je podnio protutužbu za naknadu štete protiv Epica zbog navodnog kršenja ugovora s programerima tvrtke. Epic je pokrenuo sličan antimonopolski postupak protiv Applea 2020., ali je presuđeno u korist Applea 2021. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari