Proizvođač Fortnitea tuži Google

Pixabay.com
Epic Games tuži Google, Foto: Pixabay.com/ilustracija

Proizvođač popularne video igre Fortnite započeo je pravnu bitku s Googleom na sudu u San Franciscu. Tvrtka je optužila Google da djeluje kao monopol – naplaćuje 30 posto provizije na kupnju putem aplikacije u trgovini Google Play, objavio je britanski BBC.

Godine 2020. tvrtka je povukla Fortnite s Google Playa i App Storea, rekavši da su naknade “porezi” programerima.

Epic Games je optužio Google i da je okrenuo leđa svom motu “Ne budi zao”, koji je tvrtka skovala kada je osnovana 1998. godine.

Google je međutim ustvrdio da postoji mnogo drugih načina za preuzimanje aplikacija na Android telefone. Tvrtka je rekla da se natječe s Appleom  i odbacuje ideju da je Google Play monopol.

Suđenje otvara još jedan antimonopolski front protiv Googlea. Trenutačno se Google brani na sudu u Washingtonu – gdje je američko ministarstvo pravosuđa optužilo kompaniju za držanje ilegalnog monopola nad pretraživanjem.

Epic tvrdi da je Google “eliminirao konkurenciju u distribuciji Android aplikacija koristeći bezbrojne ugovorne i tehničke prepreke”, piše BBC.

Međutim, Google tvrdi da postoji veća konkurencija kada su u pitanju aplikacije nego na bilo kojem drugom operativnom sustavu.

“Android je jedina velika mobilna platforma koja razvojnim programerima daje više načina za distribuciju aplikacija”, kaže ova tvrtka.

Epicovi argumenti zvuče poznato, s obzirom da je Epic izveo Apple pred sud 2021. godine, s vrlo sličnim slučajem. Sudac je u tom slučaju odbacio ideju da je Apple monopol, ali je dopustio aplikacijama da odvraćaju korisnike od Appleovih naplata unutar aplikacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari