Microsoftu odobrena kupnja tvorca Call of Duty

pixabay.com
Call of Duty preuzima Microsoft, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Revidirana ponuda Microsofta za kupnju Activision Blizzard, proizvođača Call of Dutya, odobrena je od strane britanskih regulatora.

Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) rekla je da je sporazum riješio njezinu zabrinutost, nakon što je nadzorno tijelo blokiralo izvornu ponudu od 69 milijardi dolara u travnju, objavio je BBC.

„Zeleno svjetlo“ označava kulminaciju gotovo dvogodišnje borbe za osiguranje najvećeg preuzimanja u industriji igara ikada.

Prema prerađenom ugovoru, Microsoft će prepustiti prava na distribuciju Activisionovih igara na konzolama i osobnim računalima putem oblaka francuskom izdavaču videoigara Ubisoftu. No, iako je napravljen ustupak, Microsoft će i dalje kontrolirati igre kao što su Call of Duty, World of Warcraft i Candy Crush koje će tvrtki osigurati ogromne prihode.

CMA je rekao da će revidirani ugovor, koji utire put finalizaciji transakcije na globalnoj razini, “očuvati konkurentne cijene” u industriji igara i pružiti više izbora i bolje usluge, prenio je BBC.

Ovu kupnju već ranije su odobrili regulatori u Europskoj uniji a sudovi su nedavno odbili pokušaj američkog nadzornika tržišnog natjecanja da pauzira kupnju.

Izvršna direktorica CMA, Sarah Cardell, rekla je da su se prodajom Activisionovih prava na streaming u oblaku Ubisoftu, što čini Assassin’s Creed, “pobrinuli da Microsoft ne može imati kontrolu nad ovim važnim tržištem koje se brzo razvija”.

Microsoft je rekao da je “zahvalan CMA-u na temeljitom pregledu i odluci”, naglasivši da je “posljednja regulatorna prepreka” prijeđena za tehnološkog diva da dovrši posao, dok je glasnogovornik Activision Blizzarda rekao da je odobreni ugovor “sjajna vijest”.

Microsoft plaća Activision u gotovini po visokoj cijeni od 95 dolara po dionici, što znači da će izvršni direktor proizvođača World of Warcrafta, Bobby Kotick, dobiti 400 milijuna dolara, a predsjednik Brian Kelly zarađuje 100 milijuna dolara, na temelju dionica koje vlastiti.

Prema restrukturiranom sporazumu, Microsoft je pristao prenijeti prava na streaming Activision igara iz oblaka na Ubisoft na 15 godina izvan Europskog gospodarskog prostora (EEA). To uključuje zemlje EU, kao i Island, Lihtenštajn i Norvešku.

Microsoft se i dalje nada da će preuzimanje povećati potražnju za njegovom konzolom Xbox i omogućiti tehnološkoj tvrtki da doda više naslova svojoj usluzi Xbox Game Pass.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari