Microsoft predao novu ponudu za tvorca Call of Duty

Pixabay.com
Joystick, ilustracija Foto: Pixabay.com

Microsoft je dao novu ponudu za kupnju Activision Blizzarda, proizvođača Call of Duty-a, nakon što su britanski regulatori blokirali njegov originalni ugovor vrijedan 69 milijardi dolara. Microsoftov predsjednik Brad Smith rekao je, prenosi britanski BBC, da je nova ponuda “bitno drugačija” i da bi je trebalo odobriti. Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za tržišno natjecanje i tržište (CMA) pregledat će dogovor, ali je rekla da to još uvijek nije “zeleno svjetlo.”

Da bi spajanje Microsofta i Activisiona funkcioniralo, moraju ga odobriti regulatori u Velikoj Britaniji, SAD-u i EU. Ako nova ponuda bude uspješna, to bi također bila pobjeda i za CMA, koji bi imao novu priliku odobriti posao. Sarah Cardell, izvršna direktorica regulatora, rekla je da je Microsoftova nova ponuda “bitno drugačija od onoga što je prethodno stavljeno na stol”. CMA će donijeti odluku o Microsoftovoj revidiranoj ponudi do 18. listopada a bez njegova odobrenja posao se ne može završiti ni na globalnoj razini.

Prema restrukturiranom ugovoru, Microsoft, koji proizvodi konzolu Xbox, pristao je prenijeti prava na prijenos Activision igara iz Cloud-a na Ubisoft, izdavača videoigara, na 15 godina. Kroz revidirane uvjete, Microsoft je rekao da će Ubisoft isporučivati ​​Activisionov sadržaj “svim pružateljima usluga igranja u oblaku, uključujući i sam Microsoft”.

Nova ponuda za Call of Duty, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Šef Activisiona, Bobby Kotick, rekao je da je dogovor bio “duži put od očekivanog”, ali da se “ništa bitno ne mijenja” pod novom ponudom. “Nastavit ćemo blisko surađivati ​​s Microsoftom i CMA-om tijekom preostalog procesa pregleda i predani smo pomoći Microsoftu da riješi sve posljednje prepreke što je prije moguće”, rekao je Kotick.

“Microsoft neće biti u poziciji izdavati Activision Blizzard igre isključivo na svojoj vlastitoj usluzi streaminga u oblaku – Xbox Cloud Gaming – ili isključivo kontrolirati uvjete licenciranja Activision Blizzard igara za konkurentske usluge”, kaže Microsoftov predsjednik, Brad Smith. Dogovor bi, ako bude odobren, okončao burnih 18 mjeseci za Microsoft koji se nada da će spajanje povećati potražnju za Xboxom.

Microsoftova ponuda za kupnju Activisiona, ukoliko se realizira, bila bi najveća te vrste u povijesti industrije igara. No, podijelila je regulatore diljem svijeta, od kojih se neki boje da bi mogao smanjiti izbor za igrače. Iako je početna ponuda do sada odobrena u 40 država, uključujući Europsku uniju i Kinu, savezna trgovinska komisija SAD-a, piše BBC, nastavlja sa pokušajima blokiranja dogovora u Americi, iako su ga sudovi nekoliko puta odbacili. CMA je blokirao spajanje u travnju, upozoravajući da bi to naštetilo inovacijama i izboru za igrače u brzorastućem poslu igranja u oblaku. Taj je potez izazvao oštru reakciju predsjednika Microsofta, koji je rekao da je to “loše za Britaniju” i označilo Microsoftov “najmračniji dan” u četiri desetljeća rada u državi.

Bio je to i udarac za britansku vladu, koja želi da zemlja postane tehnološka sila. Rivali, poput Sonya, usprotivili su se dogovoru, zabrinuti da bi Microsoft mogao spriječiti da glavne igre budu dostupne za vlastiti PlayStation posao. Modern Warfare 2, najnoviji dio serije Call of Duty, zaradio je 1 milijardu dolara tijekom vikenda prikazivanja, a više od polovice svih kopija prodanih u Velikoj Britaniji bilo je za PlayStation.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari