Google lansirao Gemini, AI chatbot “koji će zasjeniti sve”

Pixabay.com
Umjetna inteligencija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Google je u srijedu lansirao dosad najambiciozniji pokušaj da se natječe u brzo rastućem području generativne umjetne inteligencije, lansirajući AI model poznat kao Gemini.

Isti je dizajniran da se natječe s OpenAI-jevim GPT modelima i zasjeni sve, od Googleovih korisničkih aplikacija do Android pametnih telefona.

U najavi tvrtke Gemini je opisan kao “najveći i najsposobniji model umjetne inteligencije”, čime je započela “era Geminija” koja predviđa njegovu upotrebu u svim područjima, od velikih tvrtki do korisnika uređaja kao što je Google Pixel 8 Pro.

Za razliku od postojećih AI modela koji se obično bave samo jednim tipom korisničkih upita, kao što su slike ili tekst, Gemini je kreiran da bude “multimodalan”, ističu u Googleu.

To znači da prihvaća inpute koji uključuju više vrsta medija, kombinirajući tekst, slike, audio, video i programski kod.

Googleov raniji AI chatbot Bard, piše Reuters, već je nadograđen verzijom modela Gemini, a u planu je takvo nadograđivanje za sve naširoko korištene proizvode uključujući Googleovu tražilicu i web preglednik Chrome, koje koriste milijarde ljudi diljem svijeta.

Gemini 1.0 dolazi u tri varijante: Nano, koja je optimizirana za mobilne uređaje i programere aplikacija, Pro, zadani model dizajniran za širok raspon zadataka i kupaca, te Ultra, najsofisticiraniji model umjetne inteligencije koji je Google ikad napravio i koji je još uvijek u fazi testiranja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari