Godišnja stopa inflacije u EU iznosila 3,1 posto u studenom 2023.

Pixabay.com
Inflacija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u studenom ove godine iznosila je 2,4 posto i bila je manja nego u listopadu kada je iznosila 2,9 posto, podaci su to Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Godinu dana ranije stopa inflacije bila je 10,1 posto.

U EU je godišnja stopa inflacije u studenom iznosila 3,1 posto, što je pad u odnosu listopad kada je iznosila 3,6 posto. Godinu dana ranije iznosila je 11,1 posto.

Najniža godišnja stopa inflacije zabilježena je u Belgiji i to 0,8 posto, u Danskoj je bila 0,3 posto, a u Italiji 0,6 posto.

U Češkoj je zabilježena najviša godišnja stopa inflacije koja je iznosila osam posto, u Mađarskoj je iznosila 7,7 posto, a Slovačka i Rumunjska su obje imale 6,9 posto.

U Hrvatskoj je iznosila 5,5 posto, što je manje u odnosu na listopad kada je iznosila 6,7 posto.

U studenom je, u usporedbi s listopadom 2023., inflacija pala u 21 državi članici, u tri je ostala stabilna, a u tri je porasla.

U studenom su najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u eurozoni dale usluge, 1,69 posto, nakon njih su hrana, alkohol i duhan s 1,37 posto i neenergetska industrijska roba s 0,75 posto. Cijena energije se pak smanjila za 1,41 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari