Gazprom prodaje nekretnine u Moskvi: Preselit će se u drugi grad

Wikimedia Commons
Gazprom, Foto: Wikimedia Commons

Gazprom prodaje dio nekretnina u Moskvi zbog dovršetka preseljenja u Sankt Peterburg, priopćila je tvrtka. Riječ je o šest uredskih, proizvodnih i ugostiteljskih kompleksa u različitim četvrtima glavnog grada.

Predstavnik korporacije odbio je otkriti ukupnu površinu ovih objekata. Ali navodno, poslovni centri Gazproma u ulicama Stroiteley i Novocheremushkinskaya zauzimaju 7.695 odnosno 11.163 četvornih metara. Prodaje se i proizvodno-tehnička baza u Obručevoj ulici površine 25.001 četvornih metara te odmarališni kompleks Imperial Park Hotel & Spa sa 139 soba u naselju Rogozinino u Novoj Moskvi.

Stručnjaci tvrde da od prodaje ovih prostora Gazprom može zaraditi između 70,71 milijuna i 121,22 milijuna eura.

Partner NF Grupe Maria Zimina kaže da ove nekretnine mogu biti interesantne investitorima kako za upotrebu tako i za daljnju preprodaju. No, prema njezinim riječima, jugozapad glavnog grada Rusije nije najpopularniji za uredski prostor, prenosi Vedomosti.

Osnivač Ivashkevich Hospitalityja, Stanislav Ivashkevich, primijetio je da je Imperial Park Hotel & Spa velika i vrijedna nekretnina. Cijena jedne sobe tamo može koštati između 279.480 i 465.800 eura, a cijeli hotel košta između 38,84 i 64,74 milijuna eura. Međutim, hotel je već star i potrebna mu je obnova, pa bi na kraju mogao koštati manje, napominje.

Gazprom se odlučio preseliti u toranj Lakhta Center u Sankt Peterburgu još u lipnju 2021. U vezi s tim, korporacija je postupno prodavala svoju imovinu u Moskvi.

Prodaja Gazpromove imovine poklopila se s objavom financijskih izvješća za 2023., u kojima je tvrtka objavila gubitke prvi put u 25 godina. Prošle godine Gazprom je prvi put pretrpio neto gubitak prema Međunarodnom standardu financijskog izvještavanja (MSFI), najveći u cijeloj povijesti kompanije – 6,35 milijardi eura. Godišnji gubitak prema MSFI zadnji put je zabilježen 1999. godine i iznosio je 961,7 milijuna eura.

Prihodi Gazproma prošle su godine pali za 27 posto na 86,27 bilijardi eura. Iz izvještaja tvrtke proizlazi da je plinski segment poslovanja Gazproma bio neprofitabilan. Njegov gubitak u 2023. bio je veći od 12,122 bilijarde eura, u odnosu na dobit u istom iznosu 2022.

Prihod od prodaje plina za grupu u cjelini pao je za više od polovice na 31,315 bilijardi eura, a uzimajući u obzir trošarine i carine – na 41,417 milijardi eura. Pritom se cijeli pad odnosio na isporuke u inozemstvo.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari