Fortenova bez sankcioniranih Rusa i Bjelorusa, većinski dioničar tvrtka Pavla Vujnovca

Foto: Fortenova.hr
Foto: Fortenova.hr

Fortenova grupa u utorak je izvijestila da je dovršila transformaciju svoje vlasničke strukture u kojoj od danas nema niti jednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara.

U priopćenju Fortenova stoji da je nizozemska kompanija, koja se nalazi na vrhu njezine strukture holdinga (Fortenova Group TopCo B.V.), uspješno dovršila transformaciju vlasničke strukture.

To je, prenosi Hina, postignuto zaključenjem ranije započetog procesa prodaje društva Fortenova Group MidCo B.V. (koje je vlasnik Fortenova grupe d.d. i svih operativnih društava Fortenova grupe) društvu Iter BidCo B.V. koje se sastoji od nesankcioniranih dioničara društva TopCo.

Po dovršenju, Open Pass, tvrtka u većinskom vlasništvu Pavla Vujnovca, postala je većinski dioničar s udjelom od 93,78 posto u društvu Iter BidCo B.V.

Više od 80 manjinskih dioničara odlučilo je sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi te oni zajednički drže udio od 6,22 posto, navodi se.

Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 posto, u načelu je dužan dati obvezujuću ponudu za sve depozitarne potvrde koje nisu u njegovu vlasništvu, po cijeni koja je jednaka cijeni upisa za Iter BidCo B.V., navode iz Fortenove.

Time se, kako ističu, manjinskim dioničarima koji su inicijalno odlučili ostati uz Fortenova grupu pod novom vlasničkom strukturom pruža prilika da prodaju svoj udio ako tako odluče.

Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcioniranog imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u zakladi Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prijenos 100 posto udjela društva TopCo u kapitalu društva MidCo za ukupnu naknadu koja može iznositi do 660 milijuna eura.

Od te je ukupne naknade iznos od 500 milijuna eura bio bezuvjetan te je podmiren po zaključenju transakcije. Preostalih 160 milijuna eura uvjetovano je time da Fortenova grupa ostvari određene financijske ciljeve, prvenstveno održivo refinanciranje tijekom 2024. pod poboljšanim uvjetima, te postigne specifične ciljeve omjera neto duga prema EBITDA-i.

“S uklanjanjem sankcioniranih dioničara Fortenova grupa će svoje napore sada usmjeriti na refinanciranje duga u iznosu od 1,2 milijarde eura i poboljšanje operativne efikasnosti. Grupa je spremna unaprijediti svoje svakodnevno poslovanje, oslobođena tereta kompleksnosti povezanih s prethodnim sankcioniranim dioničarima“, istaknuo je glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari