Financijski inspektorat upozorava na krađu podataka preko lažnih mailova

Freepik.com/Rawpixel.com
Elektronska pošta, ilustracija, Foto: Freepik.com/Rawpixel.com

Iz Financijskog inspektorata Ministarstva financija upozoravaju da u posljednje vrijeme sve češće bilježe prijave poruka elektronske pošte u kojima se pošiljatelj lažno predstavlja kao taj inspektorat, tzv. phishing poruke, u kojima se primatelju skreće pozornost na navodno pranje novca preko računa koji su van Hrvatske.

Pritom se od primatelja traži dostava podataka o njegovim računima u hrvatskim bankama, uključujući i sigurnosno osjetljive podatke, a u protivnom prijeti blokadom tih računa.

Različite adrese s kojih stižu lažni mailovi slične su stvarnima ili aludiraju na Ministarstvo financija – Financijski inspektorat, pa osoba koja primi takvu poruku treba tome pristupiti s posebnim oprezom, upozoravaju iz Ministarstva financija. Također, napominju da mailovi mogu sadržavati i QR kodove koje primatelj nikako ne bi trebao skenirati.

Lažni mailovi su često gramatički netočni ili imaju neuobičajen izričaj pa i to može biti dodatni poziv na oprez, prenosi Hina.

Iz Financijskog inspektorata podsjećaju da u redovitoj komunikaciji sa strankama, a to su uglavnom pravne osobe, koriste isključivo adrese elektronske pošte sa službenom ekstenzijom Ministarstva financija (@mfin.hr) ili pravnih osoba s javnim ovlastima (@fina.hr). Napominju i da nikada neće od korisnika tražiti identifikacijske podatke za pristup njihovim računima kao što su PIN-ovi, kontrolni brojevi, brojevi platnih kartica i slično.

Phishing, mrežna krađa identiteta, je kriminalna aktivnost kojom se zlonamjerni korisnici služe kako bi zavarali primatelja poruke i naveli ga na dijeljenje osobnih, najčešće financijskih i sigurnosnih podataka te tako ostvarili nezakonitu financijsku korist.

24 Odgovora

    1. Ja isto. Često me traže broj kartice, upišem sve podatke s kartice i onda mi ne šalju više mailove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari