FAO: Cijene hrane pale u veljači na najnižu razinu u tri godine

Freepik.com
Cijene hrane, ilustracija, Foto: Freepik.com

Cijene hrane pale su u veljači 2024. na najnižu razinu u tri godine zbog znatno jeftinijih žitarica, iako su meso i šećer bili skuplji, izvijestila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u veljači za 0,9 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost za siječanj ove godine, na prosječna 117,3 boda, najnižu razinu od veljače 2021. godine. U odnosu na prošlogodišnju veljaču njegova je vrijednost niža za 10,5 posto.

Najviše su u veljači pojeftinile žitarice, za pet posto u odnosu na siječanj, odražavajući pad cijena kukuruza zbog očekivanja obilne žetve u Južnoj Americi i konkurentnih cijena koje nudi Ukrajina. Pojeftinila je i pšenica, zbog snažnog tempa ruskog izvoza.

Izrazitije su pale i cijene biljnih ulja, za 1,3 posto na mjesečnoj razini. Sojino ulje bilo je značajno jeftinije zbog prognoza o obilnom urodu soje u Južnoj Americi, a pale su i cijene suncokretovog ulja zbog ukrajinskog izvoza.

Najviše je pak poskupio šećer, za 3,2 posto, pod utjecajem zabrinutost za brazilsku proizvodnju nakon dugotrajnog razdoblja suše i procjena o slabijoj proizvodnji na Tajlandu i u Indiji, dvije vodeće izvoznice.

Cijene mesa porasle su 1,8 posto, održavajući poskupljenje mesa peradi i govedine pod utjecajem problema s transportom u Australiji zbog jakih kiša, prenosi Hina. Blago je poskupjela i svinjetina, zbog pojačane kineske potražnje i slabije opskrbe iz zapadne Europe. FAO-v indeks pokazuje i poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda, za 1,1 posto u odnosu na siječanj, pod utjecajem snažnije azijske potražnje za maslacem.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago podigao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2023., na 2,84 milijarde tona, novu najvišu razinu otkad objavljuju podatke. To bi značilo da je u odnosu na prethodnu godinu porasla za 1,1 posto.

Potvrdili su pak procjenu potrošnje žitarica u sezoni 2023/2024., koja bi trebala dosegnuti 2,82 milijarde tona i biti veća za 1,2 posto nego u sezoni 2022/2023. To bi značilo da će zalihe žitarica na kraju sezone 2023/2024. iznositi 896,9 milijuna tona i biti više za 2,9 posto nego na početku sezone, pokazuju nove FAO-ve procjene.

Globalna trgovina žitaricama trebala bi u aktualnoj sezoni po novim FAO-vim izračunima porasti za 1,3 posto, na 483 milijuna tona, uz veći obujam trgovine kukuruzom zbog prognozirano veće ukrajinske ponude i snažnije kineske potražnje.

Trgovina pšenicom trebala bi se smanjiti za 1,2 posto u odnosu na 2022/2023. i pasti na 197,5 milijuna tona. U prvoj prognozi ovogodišnjeg uroda pšenice FAO je izračunao da bi trebala porasti za jedan posto, na 797 milijuna tona.

15 Odgovora

  1. Koje točno hrane? Voće poskupilo, kruh poskupio, mlijeko poskupilo, čokoladne napolitanke poskupile, meso poskupilo, a o cijeni šećera da ne govorim. Jedino što je trajno sniženo je teta Violeta toaletni papir a to nije hrana. Ili možda je, neznam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari