Eurostat: Prošle godine pao broj prodanih nekretnina u EU

Freepik.com
Nekretnine, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Prošle godine se smanjio broj stambenih transakcija u 13 od 16 zemalja EU-a, za koje su dostupni podaci, u odnosu na 2022., objavio je Eurostat, statistički ured Europske unije.

Ističu da je ovo druga godina zaredom da većina zemalja, od onih koje podnose izvještaj, bilježi pad prodaje nekretnina.

Najveći pad zabilježen je u Luksemburgu i to 43,3 posto, slijedi Austrija s padom od 26,4 posto, a na kraju su Mađarska i Finska, s padom od po 24,5 posto.

S druge strane, najveći rast zabilježen je na Cipru, 31 posto. Na drugom mjestu je Poljska s 3,9 posto, a na trećem Irska s 0,6 posto.

U 2020. je na tržište nekretnina utjecala pandemija pa je došlo do općeg pada stambenih transakcija, ali već godinu kasnije situacija se poboljšala i prodaja kuća je porasla u 14 zemalja EU-a.

U 2022. je 10 od 16 zemalja zabilježilo pad prodaje nekretnina, a najveći je bio u Danskoj gdje je prodaja pala za 24,8 posto. Istovremeno je na Cipru najviše porasla prodaja, za 27,4 posto.

Statističari navode da se u prvom tromjesečju 2024. broj prodanih stanova smanjio u osam zemalja, a najveći pad zabilježen je u Sloveniji, 24,4 posto, slijede Irska s 22,1 posto i Francuska s 21,6 posto. Povećao se u šest zemalja, a najvećim rast zabilježen je na Cipru, 42,5 posto. Zatim je Nizozemska s rastom od 11,7 posto i na kraju Luksemburgu s 9,3 posto.

Luksemburg je jedina zemlja, od onih za koje su dostupni podaci, koja je pokazala smanjenje broja prodanih stanova svake godine tijekom posljednjih pet godina.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari