Najveći pametni grad u Europi: Bit će prostora za život i rad više od 25.000 ljudi

Sasaki
Ellinikon, Foto: Sasaki

Ellinikon, najveći pametni grad u Europi, trenutačno se gradi u Grčkoj u blizini Atene. Poznat je kao 15-minutni grad jer će sve u njemu biti udaljeno samo 15 minuta.

Projektom vrijednim osam milijardi eura upravlja tvrtka Lamda Development, a gradi se na lokaciji gdje je nekoć bila Međunarodna zračna luka Atene, koja je 2001. preseljena, a radila je od 1938. godine.

U gradu će se nalaziti prvi i najviši neboder u Grčkoj i najveći trgovački centar, s više od 300 trgovina, a pista stare zračne luke bit će pretvorena u park.

Radovi su počeli u lipnju 2021., a samo šest mjeseci nakon početka dovršen je prvi dio The Ellinikon Parka, koji će po završetku postati najveći obalni park u Europi. Prostirat će se na dva milijuna četvornih metara. U parku će biti više od 31.000 stabala i više od milijun biljaka.

Cijeli projekt započeo je u 2013. godini, a očekuje se da će biti dovršen u 2037. Stručnjaci procjenjuju da će biti značajan za gospodarstvo Grčke tako što će privući oko milijun stranih posjetitelja godišnje, što će osigurati 14 milijuna eura dodatnog prihoda.

Sasaki
The Ellinikon Park, Foto: Sasaki

“To je čitav svojevrsni grad sa stambenim prostorima, restoranima te obrazovnim i maloprodajnim sadržajima, baš kao što biste imali u tradicionalnom gradu, samo što je ovaj grad potpuno održiv. Ljudi će se voziti biciklima, šetati, jer je sve je unutar 15 minuta, ili ići u grad javnim prijevozom, umjesto da se voze automobilima, iako sve stambene jedinice imaju parking. Ovdje će s vremenom biti prostora za život i rad više od 25.000 ljudi, što je postalo još važnije nakon trenda rada na daljinu. Do 2026. stanovnici će se početi useljavati u svoje nove domove”, rekao je Odisseas Athanasiou, glavni izvršni direktor Lamda Developmenta.

U 2022. otvoren je Ellinikon Experience Center, prenosi Designboom.com, tamo posjetitelji mogu saznati nešto više o projektu, a svi oni koji su zainteresirani mogu rezervirati obilazak centra.

Foster and Partners
Riviera Tower, Foto: Foster and Partners

Mnogi stambeni prostori u novom gradu već su prodani, što je znak velikog interesa za život u budućnosti.

“Prodaja nekretnina iznosila je više od 600 milijuna eura, a očekuje se da će se taj broj povećati”, kazao je Athanasiou.

Gradi se i Ellinikon Commercial Hub, koji će postati najveći maloprodajni, zabavni i poslovni kompleks u Grčkoj i jedan od najvećih u južnoj Europi, piše Forbes, s više od 185.000 četvornih metara.

Do sljedeće godine za javnost će biti otvoren sportski park s nogometnim igralištima, bazenima i teniskim terenima.

“Održivost je ključna za ovaj projekt. Postojat će poseban softver koji prati otpad, potrošnju energije i vode. Velik dio otpadne vode koristit će se za navodnjavanje zelenila oko stambenih objekata. Kišni vrtovi koristit će se za upravljanje oborinskim vodama”, objasnio je glavni izvršni direktor Lamda Developmenta.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari