Grčka uvodi šestodnevni radni tjedan

Freepik.com
Grčka uvodi šestodnevni radni tjedan, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Zbog nedostatka radnika u Grčkoj, Vlada ove zemlje predložila je duže radno vrijeme, jer je razvidan nedostatak radnika od građevinske industrije do turističkog sektora. Predložen je i novi zakon, koji omogućuje poslodavcima uvođenje šestodnevnog radnog tjedna.

Od 1. srpnja mnogi radnici u industriji, maloprodaji, poljoprivredi i nekim uslužnim djelatnostima morat će raditi šestodnevni radni tjedan ako njihovi poslodavci odluče da je to potrebno. Za šesti dan rada isplaćuje se dodatak od 40 posto dnevnice. Ugostiteljski sektor je izuzet iz ove uredbe jer je u ovom sektoru, još 2023. godine ukinut petodnevni radni tjedan.

Dok je 40-satni radni tjedan još službeno na snazi, poslodavcima je dopušteno zahtijevati od osoblja da rade do dva neplaćena sata dnevno, u ograničenom razdoblju u zamjenu za više slobodnog vremena.

Novi zakon treba stupiti na snagu 1. srpnja, a već sada grčki radnici, prema podacima Eurostata, rade duže od ostalih radnika u EU, s prosječnih 41 sat tjedno. Plaće u Grčkoj su niže nego u ostatku EU – s minimalnom mjesečnom plaćom od 830 eura, Grčka je na 15. mjestu u EU. Po kupovnoj moći ova država je predzadnja u Europi.

Profesor emeritus radnog prava u Solunu i poznati pravni stručnjak, Aris Kazakos, upozorio je na negativan učinak davanja apsolutne ovlasti poslodavcima u radnim odnosima.

“Zakon 5053/2023 zauvijek će ukinuti petodnevni radni tjedan. Budući da poslodavac ima ovlasti zahtijevati od osoblja da rade šesti dan u tjednu, osoblje ne može odbiti raditi“, kaže Kazakos, prenosi DW.

Kazakos se zalaže i za kolektivne ugovore o plaćama, koji su, međutim, sve više ograničeni zakonodavstvom. 

“Kada je riječ o pojedinačnim pregovorima, poslodavac drži apsolutno sve karte i može diktirati uvjete praktički koje god želi, osim onih minimalnih prava koja su propisana zakonom o radu”, kaže Kazakos, dodajući da, ako se relaksiraju zakoni, čak i ovi minimalni, zaštite će biti poništene.

Stručnjaci upozoravaju da šestodnevni radni tjedan povećava sigurnosne rizike za osoblje posebno u industrijskim sektorima, a broj nesreća na radu je povećan. Tijekom prošle godine, u Grčkoj je poginulo 179 radnika dok je godinu ranije taj broj bio 104.

U većini europskih zemalja sindikati se bore za smanjenje radnog vremena bez smanjenja plaće. Cilj je, između ostalog, poticanje zapošljavanja. Logika je da četverodnevni radni tjedan ograničava prekovremeni rad, a samim time tjera poslodavce na dodatno zapošljavanje.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari