Grčka luka Pirej otvorila novi terminal za automobile, projekt vrijedan 20 milijuna eura

Pixabay.com
Luka Pirej, Grčka, Foto: Pixabay.com

Grčka luka Pirej otvorila je novi terminal za automobile koji bi trebao povećati kapacitete za trgovinu, uz podršku većinskog vlasnika, kineskog logističkog diva Cosca.

Lučka uprava proširila je terminal za gotovo 40.000 kvadratnih metara, na 100.000 kvadratnih metara, u sklopu obaveza iz ugovora o koncesiji.

Grčka je bila prisiljena privatizirati prometnu infrastrukturu kako bi osigurala pomoć Europske središnje banke (ESB), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske komisije u dužničkoj krizi. Godine 2016. prodali su dvotrećinski udio u luci Pirej kineskom Coscu, prenosi Hina.

Grčka podružnica kineskog logističkog diva Cosca uložila je u proširenje terminala 20 milijuna eura, osiguravši prostor za još 5.100 automobila.

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je 2019. da je Pirej “važno čvorište za brzo kopneno-morsko povezivanje Kine s Europom”.

Na svečanosti otvaranja proširenog terminala bili su grčki ministar pomorstva i otočne politike Christos Stylianides i ministar nacionalnog gospodarstva i financija Kostis Chatzidakis, te kineski veleposlanik u Grčkoj Xiao Junzheng i predsjednik lučke uprave Zeng Gang.

Pirej je u 2022. dijelio deveto mjesto s njemačkim Bremerhavenom na ljestvici najprometnijih luka u EU, s pretovarena 42 milijuna tona tereta, prema podacima Eurostata.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari